Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Dreptul la replică, 12.09.2020, invitați speciali: Adrian Oros – Ministrul Agriculturii, Mugur Cozmanciuc – Candidat PNL la Președinția Consiliului Județean Neamț, Valentin Bălănescu – Jurnalist

Agricultura  în  județul  Neamț,  prezent  și  viitor

Partea  I

Cezar Filip: – Bună ziua sunt Cezar Filip, îl avem alături de noi pe domnul Ministru al Agriculturii Adrian Oros, dați-mi voie să îl salut. Bine ați venit, domnule ministru.

Adrian Oros: – Bun găsit și salut pe toți cei care ne ascultă și ne privesc.

Cezar Filip: – Dle ministru, cred că știți, noi, la Neamț avem printre multe probleme una care ne doare pe toți și nu doar la buzunare, nivelul de trai. Suntem codașii României în ceea ce privește veniturile populației. Acum, în campanie, că se uită, probabil și candidații în jur, zic că ar trebui turismul dezvoltat, ca să dăm un impuls economic zonei, dar eu mă întreb, de ce nu ar fi un impuls venit și dinspre partea agriculturii? Mai degrabă văd eu pe cineva investind în, nu neapărat într-o  pensiune că avem suficiente, dar într-o fermă,  într-o minifermă. Cu condiția să fie ajutat.

Adrian Oros: – Noi nu trebuie să rămânem o agricultură meteo dependentă. Am avut ani foarte buni în ultima perioadă pentru că a plouat, producțiile au fost bune, dar anul acesta, în momentul în care s-a instalat această secetă endemică putem spune, secetă pedologică puternică și extremă, pierderile au fost însemnate, aproape 40% din producție, prima prioritate  este de departe această strategie de gestionare a apei.

Deșertificarea care este o prezență, este o realitate deja în unele zone ale țării, nu e numai o amenințare, are nevoie de foarte mulți bani. Sistemul de protecție antigrindină și creșterea precipitațiilor. O prioritate este procesarea și depozitarea. Noi, deși am avut, cum vă spuneam, producții foarte bune în anul trecut, am avut un deficit al balanței comerciale de 1,3 miliarde de euro, cu alte cuvinte, am cumpărat mâncare cu 1,3 miliarde de euro mai mult decât am vândut mâncare.  De ce? Capacitatea de depozitare și procesare este foarte slabă. Deci vom finanța procesarea și depozitarea. Asocierea, aici, pentru producătorii mici și din păcate și aici la dvs. în Neamț aveți și foarte mulți producători și procesatori mici. Am neglijat piețele locale: orice edil responsabil trebuie să înțeleagă că piețele locale nu sunt pentru a aduce venituri la primărie; piețele agroalimentare sunt de fapt niște facilități prin care consumatorul, cetățeanul din localitatea respectivă să aibă acces la niște produse proaspete, produse locale, la prețuri corecte și în același timp facilități ca producătorii locali să aibă posibilitatea să își vândă aceste produse. Ani de zile ni s-a spus că nu se pot face achiziții publice de la producătorii locali. Fals.Și cea mai importantă chestiune este forța demuncă calificată și responsabilă și învățământul dual este soluția rapidă și realistă.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here