Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
„Interviurile Jurnal FM” cu Ciprian Solomon și Ciprian Avădanei, 24 iulie 2020
Ciprian Solomon:  – Continuăm seria interviurilor aici la Jurnal FM cu un om care își spune „cu centrala”.dezbatem un subiect important și astăzi, „ce ne facem dacă s-a stricat centrala”? Alături de noi, astăzi,este un profesionist care ne spune ce trebuie să facem. Omul cu centrala, pe numele complet Ciprian Avădanei, bine ai venit Ciprian.
Ciprian Avădanei: -Salut, Ciprian, bine te-am regăsit.
Astăzi mi-a dat șeful o zi liberă, că este sărbătoare. La mulți ani tuturor celor care își sărbătoresc ziua de nume. Ilie, la mulți ani Ilie!
Ciprian Solomon:  – La mulți ani! La mulți ani! 0755  9 8 0 0 0 0 este numărul tău de telefon dacă ai probleme cu centrala, poarte troncăne,sună-ne  și vorbești cu omul cu centrala,  el spune, știe exact, exact ce are.Când trebuie înlocuită centrala termică?
Ciprian Solomon:  -Centrala se înlocuiește când depășește o anumită vârstă critică. O vârstă critică pe care majoritatea specialiștilor care repară centrale o consideră undeva la 15 ani de folosință. Producatorul garantează  undeva la 10 ani, sunt centrale care nu prind 10 ani, sunt centrale care prind două vârste de utilizare, chiar și 20. Cam de la 15 ani în sus încep să apară întrebările, dacă are rost s-o mai ținem sau dacă trebuie să o înlocuim.
Ciprian Solomon:  -Mulți se gândesc, asta și datorită faptului că nu prea ne permitem.Iau una nouă stau îmi iau anul ăsta o centrală second hand?
Ciprian Avădanei: -Nu recomand nimănui să-și achiziționeze  centrală second hand, pentru că nu știm în primul rând ce cumpărăm,cel mai bine este să cumpărăm o centrală nouă, cu o garanție de la magazinele de specialitate, indicat este să o montăm cu o firmă specializată, care oferă garanție pe montaj, garanție pe centrală și bineînțeles asistență tehnică. Recomandat este  să apelăm doar la firme care se ocupă cu așa ceva și nu la nea Vasile, am avut cazuri în care s-a  confundat apa cu gazul și când am dat drumul la apă, curgea apă prin gaz.
Din această cauză recomand montajul doar cu  firme specializate și autorizate.
De obicei noi lucrăm montaj și punem în funcțiune în aceeași zi,lucrăm cu programări și din timp,clientul nu va aștepta câteva săptămâni până vom ajunge la el să dăm drumul centralei.
Oferim servicii complete pe parte de instalații centrale, ne ocupăm și de instalații de gaz , instalații sanitare, instalații termice, montaje centrală, service, verificări și reparații pe centrale termice, adică tot pachetul, tot ce ține de o instalație care este racordată la apă, la gaze și curent.
Ciprian Solomon:  -Cu ce model de centrală și la cine ar trebui să apelăm atunci când schimbăm centrala?
Ciprian Avădanei: -Recomandat este să cerem sfatul unui specialist,majoritatea clienților au instalații vechi, cu caloriferele vechi  de fontă, de pe sistemele vechi de  încălzire, acele calorifere vechi sunt pline de mizerie,nu sunt spălate cum trebuie.Mulți schimbă centrala, montează o centrală nouă, performantă pe calorifere de fontă. Apar problemele în timp, chiar  dacă centrala este în garanție, producătorul spune și scrie negru pe alb: o instalație murdară trebuie să aibă anumite filtre montate, să aibă autorizații de montaj și  de obicei modelele acestea noi de centrale în condensare nu sunt  recomandate a fi instalate pe calorifere de fontă.
Ciprian Solomon:  – Cum ne dăm seama că acele  calorifere de fontă sunt murdare că trebuie spălate și la cine trebuie să apelăm să ne spele un calorifer până la urmă?
Ciprian Avădanei: – În prezent se caută înlocuirea caloriferelor de fontă cu calorifere de aluminiu, sau oțel.Se caută un volum mic de apă, o suprafață mare radiantă,scadem temperatura de pe ele și avem un randament crescut și un consum de gaz redus.La fontă este invers, avem temeratură mare, volum mare. Consumul de gaze este mult mai mare.La fontă nu se simte radiația pe când la un calorifer de aluminiu sau de oțel se simte, de la un metru, chiar 1,5 m dacă avem temperatură suficientă pe el.
Cei  care doresc să-și  schimbe  centrala și știu că au calorifere de fontă, la majoritatea clienților la care am înlocuit și centrala și caloriferele am înlocuit caloriferele mai întâi, din cauza bugetului.
După ce am terminat de înlocuit caloriferele la o perioadă de câteva luni am schimbat și centrala.
Așa a vrut omul și plus că facturile de gaz tot creșteau de la o lună la alta. Ele fiind pline cu mizerie la un moment dat se înfundă din ce în ce mai mult, apăreau și probleme la centrală tot mai des.
Ciprian Solomon:  -Deci dacă schimbăm astăzi  caloriferele de fontă nu este obligatoriu să schimbăm centrala mâine. o schimbăm când vrem noi.
Ciprian Avădanei: – Caloriferele se pot schimba  și dacă centrală este funcțională, nu-i nicio problemă.La centrală problemele apar din instalație și din calorifere.La o centrală în condensare se montează pe o instalație nouă un filtru special care oprește  impuritățile și uleiul din calorifere. Mai este voie anul acesta cu centrale clasice, până la 1 ianuarie, de  la 1 ianuarie este obligatoriu doar condensare.
Ciprian Solomon:  -Când ți s-a stricat aia veche, o schimbi cu una în condensare.
Ciprian Avădanei: – Aceste centrale clasice.Mai sunt câteva luni în acest an,recomandat este să se facă un montaj cât de cât corespunzător, o instalație făcută ca la carte,noi lucrăm cu contract la orice lucrare, contract de 2 ani garanție, după ce s-a terminat contractul oferim și asistență în afara contractului adică clientul va merge cu noi până…
Până când va da  Domnul.
Înlocuirea unei centrale implică anumite costuri,când ne gândim la înlocuirea unei centrale trebuie să avem niște bănuți pregătiți, un buget.
Ciprian Solomon:  -La ce buget trebuie să ne așteptăm odată cu schimbarea centralei?
Ciprian Avădanei: –Montajul de centrală diferă  de la o instalație la alta. Avem instalații în cupru, în hencu, în PPR, în țeava de plastic cel mai ieftin montaj este în țeavade pepering, cel  mai scump este în cupru, iar cel mediu este  în henco, fitingurile în cupru și henco sunt destul de piperate la preț.
Ca și exemplu,  un montaj de centrală clasică pe  o instalație de  ppr cu filtru de protecție specială,un filtru,să  aibă protecție pompa, iar acel montaj pe țeavă de pe PPR a ajuns undeva  la 4000 de lei, maxim,  montaj, fitinguri, garanție și cam atât.
Si centrala.Un montaj de  centrală în condensare pe o instalație de hencu ajunge de la 4500-4900, un 5000 maxim.
Centrală, materiale, fitinguri și punere în funcțiune iar o centrală pe cupru tot pe acolo ajunge, depinde de modelele care se aleg.
O  centrală clasică până în 3700-3800, e în funcție de instalația care este acolo, iar una în condensare, cu ce lucrăm noi, foarte des, ajunge la un 4, deci diferența de la una la alta este 1000 de lei.
Ciprian Solomon:  – Deci  lumea cam la  prețurile astea ar trebui să se aștepte în momentul în care vor să schimbe centrala de apartament.
Ciprian Avădanei: –Exact. Exact. În prețul ăsta  intră montajul, piesele , acel filtru special, garanția și punerea în funcțiune a centralei, e serviciu complet.
Ciprian Solomon:  – Să înțeleg că tu vii și cu centrala, nu?
Ciprian Avădanei: –Vedem. De obicei eu lucrez cu 2-3 modele care sunt ceva mai bunuțe, nu foarte slabe sau foarte bune, lucrez cu ceva de la mijloc spre bun.
Tu nu te ocupi de  absolut nimica, tu îmi eliberezi  bucătăria ca să nu facem dezastru.
După care noi ne ocupăm de restul. O înlocuire de centrală durează câteva ore, între 3 și 6 ore maxim, adică de dimineață până seara.
Ciprian Solomon:  – Tot  tu te ocupi și de schimbarea caloriferelor dacă îmi doresc schimbarea caloriferelor?
Ciprian Avădanei: –Sigur. Am parteneri cu care colaborez, ne ocupăm de înlocuirea caloriferelor, în schimb nu putem să ajutăm clienții să scape de ele. O să  apeleze probabil la cei care colectează fier vechi.
Ciprian Solomon:  -Cât ar trebui să ne țină o centrală?
Ciprian Avădanei: -Durata de viață a unei centrale constă foarte mult în temperatura la care o utilizăm pe încălzire,  majoritatea care sunt mai friguroși folosesc centrala la maxim adică între 70-80 de grade cât dă producătorul, este foarte mult.n-avem cum să funcționăm cu temperaturi din astea.Mai depinde foarte mult de apa din rețea,la noi în Piatra nu este foarte dură, sunt localități care iau apa direct din puțuri,nu au filtre pentru apa rece care vine din puțuri sau din hidrofoare și acolo apar probleme.Majoritatea problemelor apar doar din exterior: apa din rețea și instalația pe care este montată.
Ciprian Solomon:  – Și teoretic cât ar trebui să ne țină?
Ciprian Avădanei: –O centrală bună, durata de viață o are între 10 și 16 ani de zile, cândva centralele se făceau într-un anumit fel, sunt centralele de prin anii 2000 care încă mai funcționează.
Ciprian Solomon:  – Exact. Făcute revizii cum  trebuie.-               Nu poți să spui că ne ține 16 ani de zile și nu are absolut nimic. Trebuie să mai schimbi un filtru, trebuie să mai schimbi.
Ciprian Avădanei: –La o nevoie, întreținerea e exact ca la o mașină,exact cum și noi mai avem nevoie de mișcare, de un sport, exact așa este și centrala. Cu cât o neglijăm mai mult, cu atât ea va avea o durată de viață mai mică. Cu cât cel care o verifică doar ochiometric și cu aparatul, iarăși nu este bun.
Ciprian Solomon:  – Da. Deci undeva între 10 -16 ani.
Ciprian Avădanei: –16 ani.Cam este durata de viață, contează foarte mult, mă repet, montajul centralei și pe ce este montată acea centrală, pe ce fel de instalație.
Ciprian Solomon:  -La ce trebuie să fim atenți în momentulîn care cumpărăm o centrală?
Ciprian Avădanei: – Când cumpărăm ceva, fiecare ne uităm la niște recenzii,eu de exemplu nu lucrez cu anumite branduri din cauza calității care o oferă acel brand, în schimb lucrez foarte bine cu 2-3 branduri, puțin mai piperate la preț dar care-mi oferă și mie confort și clientului. Sunt centrale care sunt cu 2-5 ani garanție, după ce termină garanția încep să apară probleme, că astea sunt vremurile, ca mașinile, după ce ies din garanție apar problemele.
Cel mai bine este când vrem să înlocuim centrala să cerem niște sfaturi și dacă vrem ceva bun, ceva bun costă, ieftin și bun nu există, asta trebuie să înțeleagă toți că mulți mă cheamă să le fac o ofertă sau să le dau un sfat sau o consultanță, îmi spun: domnule, vreau ieftin.
Se face ieftin dar nu dau garanție pe așa ceva. Ieftin și bun nu există.
Ciprian Solomon:  – Corect. Multe persoane nu au aerisire la geamul unde este montată centrala.E grav, pentru că știi cum e: lasă, mă, că mere și așa.
Ciprian Avădanei: –Da. Teoretic și practic,ANR-ul și cei de la furnizorii de gaz unde clientul își face instalație nouă de gaze este obligatoriu să aibă o aerisire făcută și senzori de gaz.Cei care n-au senzori de gaz sunt obligați să-și monteze din cauza evenimentelor care au fost și recomandat este să aibă și aerisire. Știu că se face șantier când se face aerisirea, dar se dau găuri cu carotă, nu se face praf, se face puțin deranj, în trei ore se dă o gaură cu carotă, se pune aerisire.
Ciprian Solomon:  – Dar merg și geamurile care au deja aerisirea făcută, sau trebuie o aerisire separată de geamurile pe care le avem tot timpul?
Ciprian Avădanei: –Separată în perete trebuie, la dimensiune de 100 aicea majoritatea sunt reticenți că dacă facem o gaură în perete se face șantier.Se fac găuri cu carote care nu fac mizerie, dar costă.
Ciprian Solomon:  -Cum ar trebui să acționăm când e furtună afară, fulgeră?
Ciprian Avădanei: –Recomandarea mea este ca cei care au și dețin o centrală termică pe gaz, mai ales la casă, la curte, este recomandat să o scoată din priză. In ultimii patru ani am avut foarte multe centrale defecte din cauza fulgerelor.Chiar recent,la Roznov, pe lângă siloz, a fulgerat și tot ce a fost în priză pe strada respectivă s-a ars.Și nu despăgubește nimeni,este viciu, este mâna naturii.Conform certificatului  garanției,scrie că nu face obiectul garanției.Recomandarea noastră este în felulurmător: când fulgeră, trăsnește, sunt descărcări electrice afară, centrala și ce mai este scump electrocasnic, din priză să fie scos, asta este în geneal pentru cei care locuiesc la casă.La blocuri nu prea au fost cazuri.
Ciprian Solomon:  – Scos din priză sau oprită centrala?
Ciprian Avădanei: –Nu, scos din priză.Dacă este oprită și majoritatea cum n-au împământări pe  instalațiile electrice, majoritatea descărcărilor electrice  se duc pe împământare.Dacă nu este făcută cum trebuie, acel obiect care este în priză va avea de suferit din cauza descărcărilor electrice.
Ciprian Solomon:  – Ciprian, mulțumesc din suflet și mult succes în continuare, dacă vreți să îl căutați pe omul cu centrala intrați pe Facebook și un număr de telefon?
Ciprian Avădanei: –0763 686 535 și te aștept să îți fac o programare pentru înlocuire de centrală.
Ciprian Solomon:  -Am să fac chestia asta și, am să filmez așa frumos cum ne întâlnim noi la mine acasă cum  discutăm despre centrala mea ca să vadă lumea ce centrală, cea mai bună centrală, cel mai bun montaj.Eu garantez pentru el cum garantează foarte multă lume . Mulțumesc încă o dată Ciprian.
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here