Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

„Interviurile Jurnal FM”, cu Ciprian Solomon și invitatul Cristian Sauciuc, 16 iulie 2020

 

Ciprian Solomon: – Astăzi la interviurile Jurnal FM îl am  invitatpe Cristian Sauciuc, director SC Salubritas, societatea Consiliului Local Piatra Neamț dar și președinte PMP Piatra Neamț, bine ați venit în studioul în jurnal FM.

Cristian Sauciuc: -Bună ziua, bine v-am găsit și mulțumesc pentru invitație. Bună ziua și ascultătorilor dvs. și următorilor dvs.

Ciprian Solomon: – Aici la interviurile Jurnal FM încercăm să cunoaștem omul din spatele funcției și după, încet încet încet încet o să ne deplasăm și către funcția din spatele omului,  dar mai întâi, ca primă întrebare: cine este Cristian Sauciuc?

Cristian Sauciuc: – Sunt un tip normal, sunt căsătorit, am doi copii. Am lucrat până în 2017 în privat, în 2016 am intrat în Consiliul Local. Mai apoi, din 2017 în august am fost, sunt director la SC Salubritas SA, firma Consiliului Local Piatra Neamț.

Ciprian Solomon: – Ca cetățean al municipiului Piatra Neamț, vă place cum arată orașul? Sincer.

Cistian Sauciuc: – Primăria Piatra Neamț nu stă foarte bine dede vedere financiar și atunci împărțireabanilor din Primărie se facecu zgârcenie, eu lucrez cu 30 de oameni care mătură pe străzi, pe toată raza municipiului, sunt mulțumit, dar se poate și aș vrea să putem face mai mult de anul ăsta în următorii 4 ani.

Ciprian Solomon: – Dar nu pot fi accesate fonduri europene pentru modernizarea unei societăți a Consiliului Local?

Cristian Sauciuc: – Am încercat să iau fonduri europene, numai căfondurile europene trebuiesc luate prin UAT, adică prin Primăria Piatra Neamț, iar Primăria Piatra Neamț are niște datorii, știți foarte bine și atunci nu pot lua fonduri europene. Se vor aranja. Eu sunt acum în proces de achiziție pentru o măturătoare nouă mare, automăturătoarea care o avem este din 2007 sau 2008, luată second-hand atunci,nu mai aspiră cum trebuie, nu-și mai face treaba, trebuie schimbate toate mașinile la SC Salubritas SA. Dacă o să fie bani se pot face foarte multe lucrări, Primăria inclusiv poatesă ia niște utilaje mecanizate. Omul cu măturoiul știți cum e, mai sare, mai stârnește praful, aspiratorul trece  și ia tot.

Ciprian Solomon: – Bun și atunci, în momentul, în momentul în care ați ajuns director, nu ați avut o discuție cu primarul?

Cristian Sauciuc: – Ne-am întâlnit de fiecare datăși am stat de vorbă, nu, nu a negat că ar vrea să mă ajute dar nici nu a zis că sunt bani să ne ajute. Dacă ai bani puțini, n-ai ce împărți.

Ciprian Solomon: – Bun, cum stăm cu adăpostul pentru câini din oraș?

Cristian Sauciuc: – Cu adăpostul, stăm foarte bine. Câinii mănâncă, e curățenie. Anul acesta în iunie-iulie aveam de gând să facem un târg de adopții penru căței, dar, din păcate, cu pandemia ne-am oprit.  Căței  pleacă foarte mulți prin asociații de adopții din afară, pleacă în Franța, în Germania pleacă undeva la 60 de câini pe lună.

Ciprian Solomon: – A început să scadă populația câinilor comunitari în oraș?

Cristian Sauciuc: – E oproblemă, noi tot adunăm adică sunt câini aduși de undeva. noi tot strângem, trebuie sterilizați după aceea n-ar trebui să mai fie câini decât dacă vin din alte localități, atunci  trebuie să își facă treaba poliția.

Ciprian Solomon: – Mai există și discuții precum că vin noaptea camioane cucâini.

Cristian Sauciuc: – Nu sunt discuții, sunt chestii adevărate.

Ciprian Solomon: – Ei,persoanele respective nu pot fi prinse,adică ați încercat, ați vorbit cu poliția?

Cristian Sauciuc: – A fost prins cineva? Nu se duc în același loc. Pui poliția să stea la pândă. Și  sunt mașini închise, sunt dube de obicei, știi când, vine transportul. E complicat, e foarte complicat de găsit.

Ciprian Solomon: – Aveți vreun proiect de suflet terminat și un proiect pe care vreți să îl realizați?

Cristian Sauciuc: – Măturătorile asta o să reușesc să iau. Mai schimb utilajele, ăsta e un proiect de-al meu cu care mă chinuidin 2015, atunci când o să le văd în curte la Salubritas o să fiu foarte mulțumit. Mi-ar plăcea ca toate să se facă mecanizat. M-am uitat în Franța. salubrizorii sunt îmbrăcați la cravată și cămașă. Lucrează mecanizat, e simplu și arată extraordinar.

Este un proiect de viitor pe care aș vrea să-l împlinesc.

 

 

Ciprian Solomon: – Am rămas la partea mecanizată pe care vă doriți din tot sufletul să o aducețiîn Municipiul PiatraNeamț. puteți să aproximați un timp?

Cristian Sauciuc: – Datorită părții financiare, nu, nu o să intre în forță. Datorităfinanțelor, partea mecanizată o să intre treptat. anul ăsta cumpărăm două mașini, anul viitor avem în plan să mai cumpărăm două. Treburile se fac ușor-ușor.

Ciprian Solomon: – De unde vin baniila societatea Salubritas?

Cristian Sauciuc: – Avem un contract de bază. un contract, banii cu care suntem plătiți ceea ce muncim.

contractul îl avem pe doi ani de zile pe salubrizare,avem contract pe câini fără stăpân, la fel, în rest, e treaba managerului, contracte cu terții.

De unde anul trecut cred că am adus eu 10 miliarde de pe lângă contractele care le aveam.

Venind din mediul privat, eu știu foarte bine că nu trebuie să stai într-un client sau doi. Clientul nostru principal este Primăria Piatra Neamț, 99% din ce trăiam. Ducându-mă către terți,societatea își permite să facă și investiții. trebuie să lucreze foarte mult cu terți, da,ca să poată aduce bani în societate pentru investiții. Cel puțin până în 2024 sau 2025 când primăriascapă de unele datorii și atunci, să îți dea separat pentru investiții. E separat de contractul care îl ai pe salubrizare și ar fi extraordinar. plătim redevența la toate lucrările care le avem, primăria încasează redevența.

Ciprian Solomon: – Perfect. Cum vedeți dumneavoastră orașul Piatra Neamț în viitorii 10 ani? Și acum vorbim din punct de vedere al directorului Salubritas.

Cristian Sauciuc: – Eu sper  ca orașul Piatra Neamț să arate  un oraș cu care toată lumea să se poate mândri. Și acuma se spune,  când vorbești cu cei din București sau care au mai fost cândva: vai,  un oraș frumos de munte.

Ciprian Solomon: – Am rămas și eu surprins, am stat în București vreo trei ani de zile și toată lumea mi-a spus: Piatra Neamț. Da. extraordinar de curat.

Cristian Sauciuc: -. Nu că e la noi e perfect. Dar lucrurile astea se pot faceși aș vrea să zic eu însumi, de la patru în patru ani, cum sunt alegerile uite ce frumose față de acum patru ani.

Ciprian Solomon: – Și noi ne dorim să spunem lucrurile astea să mergem puțin și pe partea politică. Sunteți președinte Partidul Mișcarea Populară Piatra Neamț, PMP Neamț, pentru cei care cunosc lucrul ăsta, sunteți candidat pe vreun post public?

Cristian Sauciuc: – acum cred căo săptămână, colegii și domnul președinte Bogdan Gavrilescu am avutplăcerea să accept candidatura pentru președinte de Consiliu Județean al județului Neamț.

Șanse sunt. cum e aia cu buturuga mică răstoarnă carul mare.

Eu fiind și la salubrizare, ocupându-mă de dezinfecție și dezinsecțiesper să pot face o curățenie prinpolitica asta la nivel de județ.

Ciprian Solomon: – Sunt conștient că e greu să fii președinte de partidîn zilele noastre. Aveți un om care vă susține?Un om în spate care vă  susține?

Cristian Sauciuc: – Care îmi pune proptele.

Eu așa o  văd pe nevastă-mea că îmi pune proptele. pentru că indiferent că stau pe drumurila un moment dat ajung acasăși atunci eu nu sunt genul să aduc problemelenumai că urmările le știe și ea și vede ce seîntâmplă și atunci ai nevoie de unsprijin și de  un cuvânt eu cred că toți politicienii trebuie să le mulțumească soțiilor că îi suportă, în primul rând. Ai lucruri mai importante când te-ai  înhămat la o chestie de genul ăsta, și atunci sar peste niște evenimente din familie, la care ar trebui să fiu.

Ciprian Solomon: – Așa este. Care a fost primul partid în carev-ați înscris și de ce ați intrat în politică?

Cristian Sauciuc: – Prima datăam intrat în Fundația Mișcarea Populară, nici măcar nu era partid, în 2013, mai apoi în 2014 s-a făcut la București partidul Mișcarea Populară și am intrat și eu mai cred încă chiar după 7 ani, că pot schimba ceva. am intrat în politică, să pot schimba ceva, la PMP  Piatra Neamț sunt doar oamenitineri, pe lista de consiliu o să fie până în 40 de ani, sunt oameni care au businessul lor, sunt oameni veniți din privat. Mă bucur, au o gândire extraordinară, la noi la ședință nu se dă cu biciul decât când e cazul, e o echipă foarte frumoasă. E o a doua familie de fapt.

Ciprian Solomon: – Succes vă urez șivreau să vă mai întreb un lucru. Considerați că meritocrația are un cuvânt de spus în Administrația publică locală din Piatra Neamț sautrebuie să faci parte dintr-un partid politicca să ai funcții?

Cristian Sauciuc: – lumea nu prea mai vrea să facă politică, ceea ce e total greșit pentru că lucrurile poți să le schimbi ori la urne o dată la patru ani, ori implicându-te. ajung în partide, în unele partide, tot felul de personaje, mai în regulă sau mai puțin în regulă. când partidul respectiv este într-o guvernare locală, sau națională, o să trebuiască să dea niște nume pentru niște funcții. și atunci oamenii care nu se implică și stau pe margine,  o să vadă că un om mult mai slab, ocupă o funcție pe care nu o merită.

Noi la partid avem o vorbă, foarte important este să ne uităm în oglindă înainte de a accepta o funcție. Sper să pot să-mi păstrez coloana vertebrală până la sfârșit și că când auzi că ești propus pentru o funcție te bucuri, e o chestie. După aceea dacă stai să o începi să-ți pui semne de întrebare și suni înapoiși zici: bă prietene, știi ceva, nuprea vreau că nu, poate nu mă descurc. Așa trebuie procedat. De aceea îi rog pe toți din toate partidele, dacă am putea face lucrul ăsta toți,să știți că România ar fi mult mai bine. Du-te și ia-l pe un profesionist, pune-l pe funcția respectivă și apoi încearcă să îl aduci la tine la partid. Ăsta e o chestie carear trebui făcută ca să ocupe niște oameni competenți, nișteposturi cheie.

Ciprian Solomon: – Deci acum am vorbit de meritocrație. Care existăși nu prea.

Cristian Sauciuc: – Da.

Ciprian Solomon: – Pe viitor, cum vedeți dumneavoastră politica pe partea de meritocrație?

Cristian Sauciuc: – E posibil să fie și mai rău. Da,  din cauză că nu ne implicăm, pentru cătoată lumea zice: nu mai am încredere nici în unii, nici în alții. Eu mă bucur eu în sinea mea că mă întâlnesc cu prieteni de-ai mei sau cunoștințe care mă văd odată pe ancare: băi, ai rămas la fel. Bravo ție, ești la fel ca înainte de a intra în politică. Pentru mine e foarte important. Și le-am zis tuturor: dacă vedeți că m-am schimbat, Vino și trage-mă: ca să nu mă înjur singur. Ia-o înapoi că ai luat-o razna. E foarte important. nevastă- mea tot ea îmi mai dă niște capace ca să revin pe drumul cel bun.

Ciprian Solomon: – Da. Dacă ar fi să tragem o linie, sunteți mulțumiri de Cristian Sauciuc, președintele PMP Neamț?

Cristian Sauciuc: – Tot timpul e loc de mai bine.Momentan sunt mulțumit, sper să fiu și mai mulțimit dupăalegerile locale din aceastătoamnă,la fel cum sper să intrăm înalegerile parlamentare dacă o să fie în această iarnă și să ieșimcu fruntea sus. Mie mi-ar plăcea ca Partidul Mișcarea Popularăsă conteze mai mult, noiam avut puțini consilieri și la ConsiliulJudețean și la Consiliul Local. Când ești micștiți că nu prea contez. Mi-ar plăcea să fim mai puternicipentru că vom avea un cuvântpe careputem să-i impunem și în Consiliul Local și în consiliul județean. Sper să fie o forțăși la nivel local și la nivel național prefer să lucrez cu oameni cinstiți și corecți în patru-cinci ani de zile, să am pregătită o echipă foarte bună și foarte competentă.

Ciprian Solomon: – Cum vi se pare, ca președinte de partid politic local, cum vi se pare data alegerilor de 27 septembrie?

Cristian Sauciuc: – dacă s-a votate în regulă, noi așteptăm să ne pregătim de luptă. pentru noi oricând erau alegerile, programul era același.Noi am început campania înainte de pandemie că credeam că e în iunie și am avuto lună, și ceva de de campanie și atunci mă bucur că am putut vorbi cu cetățenii, acuma nu mai puteam să facem lucrul ăstadin păcate. E foarte important să stai de vorbă cu cetățenii.

Ciprian Solomon: – Și acum cum o să vă faceți campanie? Din ușă în ușă, pe online?

Cristian Sauciuc: – Nu prea poți. Noi osă încercăm să ieșim și în grupuri restrânse. Dar eu sper să putem discuta cu cetățenii. Asta e cea mai cea mai bună oglindă, cetățeanul este oglinda politicianului.

Ciprian Solomon: – Clar. Acum, pe final, ca  ultimă întrebare, care sunt hobbuy-urile  dumneavoastră?Ce vă place să faceți în timpul liber?

Cristian Sauciuc: – Am făcut fotbal de mic am jucat fotbal, până anul trecut aveam o zi sau două peste săptămână când mă mai duceam la balon sau la sală și jucam fotbal. Acum din păcate te resimți când ești o fire sportivă dar alerg foarte mult în timpul de peste zi când am probleme și atunci… Se compensează, ajung destul de frânt pe la 7-8 seara acasă, de la 7 dimineața plecat. Dar mi-ar plăcea să mai am. Din păcate nu mai am timp să am grijă și de mine pentrucă aici e problema, plăcerile mele le-am cam lăsat de o parte.

Ciprian Solomon: – Vreți să transmiteți ceva cuiva?

Cristian Sauciuc: – Da vreau să transmit cetățenilor orașului Piatra Neamț și județului Neamț multă sănătate să nu creadă tot ce apare pe site-urile astea  de socializare, să aibă fiecare grijă fiecare să aibă grijă de bunicii lor și de copiii lor.

Ciprian Solomon: – Mulțumim foarte mult că astăzi ați participat la Interviurile Jurnal FM, să vă dea Dumnezeu  sănătate, putere de muncă și să ne vedem cu altă ocazie.

Cristian Sauciuc: – Să dea dea Dumnezeu, mulțumesc frumos, o zi bună.

Ciprian Solomon: – A fost alături de noi astăzi la interviurile jurnal FM Cristian Sauciuc director la SC salubritas, societatea consiliului local Piatra Neamț și președinte PMP Piatra Neamț, mulțumesc încă o dată, vă mulțumesc și vouă că ați fost alături de noi.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here