Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

„Interviurile Jurnal FM”, cu Ciprian Solomon și invitatul Cristian Sauciuc, 30 iulie 2020

Ciprian Solomon: – 14 și 8 minute dragii mei, o super amiază vine și cu un invitat pe măsură la interviurile Jurnal FM. Am onoarea să îl am alături de mine pe Cristian Sauciuc, director la SC Salubritas, societatea Consiliului Local Piatra Neamț și președinte PMP Piatra Neamț, bine ați revenit în studioul Jurnal FM.

Cristian Sauciuc: – Mulțumesc frumos pentru invitație,bine v-am găsit. Bună ziua dumneavoastră și ascultătorilor și următorilor dvs.

Ciprian Solomon: -Pentru început aș vrea să vă spun că din câte am auzit și din câte am citit și din câte am văzut  municipiul Piatra Neamța fost declarat unul dintre cele mai curate orașe la nivel național. Aveți vreun merit pentru lucrul ăsta sau meritul principal îl au  cetățenii orașului? Am putea vorbi de educație sau de munca celor de la Salubritas?

Cristian Sauciuc: – Sigur că da, cred că în acest moment putem vorbi de ambele chestiuni, atât educația cetățenilor și modul de de a face curățenie și de a  nu  mai arunca,gunoaie pe jos, prin oraș, cât și munca SC Salubritas, care a început să ruleze cu mai mulți  oameni pe străzi, cum am zis și în emisiunea trecută, încercăm să lucrăm mecanizat dar mentalitatea cetățenilor s-a schimbat puțin și eu sper că din ce în ce mai mult o să se schimbe și Piatra Neamț va deveni un oraș și mai curat pentru că se poate.

Ciprian Solomon: -O să ajungem la un moment dat ca, autoritățile publice locale o să ajungă și să dea amenzi pentru cei care aruncă gunoaiele?Este  o lege în acest sens,o lege la nivel național,știți ceva, se vor da amenzi?

Cristian Sauciuc: – Din păcate, se dau foarte puține amenzi din punctul nostru de vedere al celor din salubrizare.De fapt ar trebui să fie plin de oameni care să urmărească, ați văzut cei din București au pus oamenii în civil ca să urmărească cine aruncă gunoaie pe străzi.Ar trebui făcut apel la cetățeni să înțeleagă că e orașul în care trăim cu toții,toată lumea și copiii lor și bunicii lor și atunci măcar pentru copiii lor,  și să-i învețe pe aceștia să fie mai responsabili.

Ciprian Solomon: – Aici e vorba și de educație. Și după aia vorbim de  bunul simț că bunul simț vine odată cu educația pe care  părinții ți-odau.Cum stăm cu dezinsecția la Piatra Neamț, ce soluții se folosesc și dacă ele afectează în vreun fel animalele sau oamenii.

Cristian Sauciuc:   – Din păcate lumea se alarmează probabil, în necunoștință de cauză.dezinsecția și dezinfecția o facem cu substanțe care sunt agreate de DSP. Facem împreună cu DSP dezinsecția, marțea trecută, asta care a trecut am început-o pe oraș, o să facem în toate cartierele. Acum două săptămâni,erau ploi, era cald și atunci  e un plus pentru țânțari diferite insecte .Ca marți sau miercurea viitoare în  7- 8 zile să terminăm prima dezinsecție pe raza municipiului Piatra Neamț.O să facem două, anul ăsta, ca și anul trecut, una în iunie-iulie și una  pe sfârșitul lui septembrie.Lumea să stea liniștită, substanțele,nu fac rău nici la animalele de companie, nici cetățenilor.

Ciprian Solomon: -Să trecem la un alt subiect important și interesant.Cum arată acum adăpostul pentru câini  mai are nevoie de investițiiși care ar fi acele investițiicare vor veni?

Cristian Sauciuc: – Peste tot avem nevoie de investiții. Adăpostul bineînțeles că și el are nevoie de investiții. Putem face o bucătărie cu mâncare caldă pentru căței. Putem reface acoperișul. Am făcut ceva investiții, acum trei-patru ani primăria a investit, a mărit numărul de  boxe.Încercăm să mai facem niște boxe pentru că deja sunt vreo 350 de câini.Sunt mulți care pleacă prin asociațiile cu care lucrăm în Franța, în Germania,mai primim și unele  donații de la aceste  asociații,  dar nu e de ajuns.

Ciprian Solomon: – Am înțeles. Ați avut cazuri de persoane care au luat câini din adăpost și după două-trei zile le-au dat drumul?Tot de educație ține.

Cristian  Sauciuc: – Animalele fără stăpân.Dacă am învăța copiii la grădiniță sau la cămin,cu strângerea gunoiului după ce mănânci o  înghețată, cu ambalajul ce să faci cu el.Când ești mic îți intră mult mai repede în obișnuință ce ai de făcut.

Ciprian  Solomon: – Eu cred că ar trebui făcut o oră pe săptămână de ecologie, pentru părinți mai mult.

Cristian Sauciuc:  – Din punctul meu de vedere, cu părinții mai greu să lucrezi,sunt care înțeleg, sunt care nu înțeleg.Măcar următoarele generații să trăiască în orașe curate, într-o țară curată,  într-un județ curat

Ciprian Soloman: – Discutam în prima parte a emisiunii despre aerisirea orașului, despre bucuria de a trăi în municipiul reședință de județși despre tot ceea ce vine la pachet cu această bucurie, și aici ne referim la educație,  la bun simț, la cei șapte ani de acasă. Dacă ar fi să comparați municipiul Piatra Neamț, orașul Piatra Neamț cu un oraș  din afară, pe care l-ați vizitat, care ar fi acela?

Cristian   Sauciuc: – Ar trebui să ne referim în primul rând la orașe care sunt în România, sunt orașe cu care țara noastră se laudă, cu ele, cetățenii care stau în ele cum e Cluj, Oradea ar trebui să avem țintă ca orașul Piatra Neamț să arate cel puțin ca un oraș din acelea,pentru că afară sunt orașe, dar au alte fonduri. Zic că orașul Piatra Neamț este unul dintre cele mai frumoase orașe din România,pentru că avem Lacul, este înconjurat de munți. Este un oraș superb.Dacă,dacă ar fi  alții,cu alte fonduri aici, cred că în șase ani nu l-ai mai mai recunoaște.

Ciprian Soloman: – Da.Așa este avem lacul,avem zonă istorică extraordinar de frumoasă și de  dezvoltată. Avem cu ce ne mândri la nivel național.

Cristian  Sauciuc: -Din păcate, eu consider că  lipsesc fondurile suficiente, pentru a dezvolta acest oraș,  pentru că ar trebui investi foarte mulți bani. Sunt niște proiecte europene pe care,candidatul nostru la primărie, Bogdan Gavrilescu și viceprimarul orașului PiatraNeamț s-au bătut să le facă.

Sunt 37 de cazuri de covid astăzi. Cu ajutorul prietenului Bogdan Gavrilescu, avem un aparat care ia plasmă de la cetățenii,care au fost îmbolnăviți și s-au vindecat.Din păcate lumea nu prea  vrea să meargă să doneze.Vreau să fac un apel să se gândească la cei care sunt bolnavi,cetățenii care pot să facă genul ăsta de donație și cu ajutorul lui Dumnezeu sper să putem scăpa de acest virus,care devine din ce în ce mai mai periculos și mai mai sumbru pentru noi toți.

Ciprian  Solomon: – Spuneați mai devreme că vă doriți să ajungem un oraș cum e Clujul, cum e Oradea, la ce v-ați referit când ați spus lucrurile astea?

Cristian Sauciuc: -Singur,eu aș începe în felul următor, m-aș duce, aș lua cele mai mai puternice, cele mai frumoase orașe din România și aș face un schimb de experiență timp de osăptămână.Aș lua directorii din Consiliul Județean, din Consiliul local,societățile Consiliului local, societățile CJ. Și aș face un schimb de experiență pe aceleași societăți care sunt de exemplu în județul și în orașul respectiv. Dacă ei pot și cu siguranță și aici se poate.Ce fonduri ai luat,cum ai luat,ce ai făcut.E  destul măcar să îți faci o idee.Când cauți ajutor, toată lumea vrea să te ajute, asta cu siguranță mai ales că vrei să faci ceva bun, nu vrei să faci rău. Eu cred că, cred că ar veni aici și ne-ar ajuta pe cheltuiala lor, dacă mă întrebați pe mine.

Noi ca PMP Partidul Mișcarea Populară împreună cu colegii din birou știți că am început  să pregătim niște proiecte,am discutat despre cartodrom,  în paragină, ați văzut, acolo trebuie făcut neapărat ceva, o să ne luptăm să terminăm proiectul ăsta în următorii ani.Suntem susținătorii proiectului „apa caldă în școli”, da, e un proiect care a apărut în prim plan acum la începutul campaniei. Rog toate partidele și toți candidații să încerce să vină cu proiecte sustenabile și proiecte care se pot face. Proiectele nu se pot face de astăzi pe mâine, nu se pot face într-un an.Da? Și iar în momentul când faci un proiect sa vezi și de unde iei fondurile. Asta e cel mai important. În momentul când zici:  Vreau să fac autostrăzi suspendate la intrarea în Piatra Neamt  trebuie să te gândești de unde îți vin banii, deja trebuie să ai semnate niște contracte de finanțare. Nu poti să arunci un proiect pe piață până în momentul în care nu ai ideea cum o să arate, finanțarea de unde o să vinăși apoi scoți la licitație proiectul în sine.

Eu sunt din 2001 în Fundația Mișcarea Populară la început, apoi în 2014 am intrat vicepreședinte atât la județ cât și la municipiu la PMP județ și municipiu, având funcția de vicepreședinte și de atunci am rămas alături de colegii mei,  și alături de partid și la alegeri,  am fost singurul candidat. Am fost foarte serios în tot ceea ce mi- am propus, eu nu am mințit pe nimeni.E foarte important ca să fii cinstit cu omul. Că omul nu se supără. Se supără dacă îi spui că îi faci și nu îi faci.asta e mare problemă pentru toate partidele, că oamenii sunt supărați pe clasa politică. Am intrat în politică ca să nu-mi împing copiii să plece în străinătate. Am intrat în politică ca să pot oferi copiilor mei o șansă la ei în țară, o șansă prin învățământ, ei să învețe și să-și găsească un loc de muncă aici. Să nu fiu nevoit să le zic: băi plecațică aici nu mai e de stat.

Din păcate, mulți preferă să plece în afară, nu aș vrea ca cetățenii orașului Piatra Neamț să mai gândească așa,în scurt timp, în cinci-zece  ani să nu mai fie gândirea asta, să plecăm în afară, aș vrea să putem chema aici întreprinzători care se deschidă firme,să fie locuri de muncă bine plătite,să nu plece în Italia sau Germania să muncească și noi să aducem coreeni să muncească pe salarii pe care ar munci și ai noștri pentru că ai noștri,c um e omul nostru, cetățeanul nostru cum este serios în afară poate fi serios și în țară la el alături de familia lui, de bunici de copii.

S-a vorbit de salarii decente că așa cu salariul minim cred că poți să îți găsești câteva locuri de muncă,dar aș vrea să putem plăti în  Piatra și în județul Neamț, cum s-a dezvoltat Clujul, cum s-a dezvoltat Oradea? Chiar prin chestiile economice. Noi avem niște decizii, de  exemplu deschiderea terenurilor de sport la școli. Ăsta a fost proiectul PMP, eram chiar consilier local când s-a votat,este un proiect al meu de suflet. Eu făcând sport toată viața.Nu e normal chiar ieri discutam cu cineva, copii intră prin plasa de gard în școală, peste gard în școală, care are și sârmă ,sare înapoi că vine paznicul, se agață, își rupe fâșul. Mie nu mi se pare normal să escaladăm niște garduri spre un teren de sport,cum nu mi se pare normal că în  orașul Piatra Neamț să existe  un singur coș de baschet care e la tabere și din punctul meu de vedere ar trebui să existe un coș de baschet înfiecare  cartier al orașului. Pe 5 metri pătrați de beton, un coș de baschet. Mă duc seara la ora 10:00 când se mai răcorește și arunc de două ori la coș. Ar fi foarte interesant  să putem  avea lucrurile astea.

În  următorul mandat cu toți implicați,indiferent de culoare politică, să facem ceva bun pentru cetățenii acestui oraș.Eu sunt un om ușor conservator și atunci eu credcă  am să lupt până la capăt, cât o să stau în politică să se facă lucruri bune.Eu îl văd schimbat,dacă nu ar fi cetățenii mulțumiți, cum l-am schimbat l-aș mai schimba o dată.Eu sper să arate mult mai frumos și eu sper ca în 2024, chiar vreau ca lumea să să se poarte cu  viitorul primar și cu viitoarea conducere cum se poartă cu Boc la Cluj,cum se poartă chiar cuTraian Băsescu, care,e un căpitan care nu-și  lasă nava niciodată la greu. Mi-ar plăcea ca, să fie in următoarea conducere  și Bogdan Gavrilescu.

Ciprian  Solomon:–  Și acum pe final de emisiune ce vă place cel mai mult la români?

Cristian Sauciuc: -Cel mai mult îmi place la români că sint niște oameni ospitalieri,să știți că românii sunt o forță, o forță și la nivel european și mondial, sunt niște oameni deosebiți , sunt cei mai buni oameni din lume.

Ciprian  Solomon: – Vă mulțumesc din suflet pentru timpul acordat. Mulțumesc că ați fost sinceri cu noi tot timpul și m-a bucurat efectiv și m-a relaxat interviul pe care l-am avut  azi.

Cristian Sauciuc:-Mulțumesc frumos.

Ciprian  Solomon:–  Vă mai așteptăm în emisiune la interviurile jurnal FM.Noi mergem mai departe cu cea mai bună muzică în continuare aici la Jurnal FM.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here