Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
„Dreptul la replică”, partea a II-a, 25 iulie 2020, cu Cezar Filip și Valentin Savin

Transcrierea integrală Partea a II-a integral Dreptul la replica 5 iulie 2020.pdf

Cezar Filip: – Stimați ascultători suntem la Dreptul la replică și vorbim astăzi despre turism. Ar putea reprezenta o șansă pentru a reporni sau însănătoși economia, în județul Neamț și în regiunea Moldovei, avem acele elemente necesare pentru a atrage turiștii, ne referim la peisaje, la obiective turistice. Ne lipsesc însă lucruri legate de infrastructură și sigur că,importantă este și promovarea. De promovare, în ultima perioadă, s-a ocupat și domnul Gabi Apetrei reprezentant Kamena Travel, este acum în legătură telefonică directă cu noi și îl salutăm. Bună ziua domnule Apetrei?
Gabi Apetrei: – Bună ziua dvs. și ascultătorilor dvs.
Cezar Filip: – Vă mulțumesc că ați acceptat dialogul cu noi și am să vă provoc de la bun început, să ne spuneți opinia dumneavoastră în ceea ce privește turismul,legată de întrebarea pe care noi am pus-o, dacă e o șansă reală de a ajuta economia, atât de greu încercată de epidemie, sau dacă nu cumva vorbim de un pariu mai mult pierdut.
Gabi Apetrei: – Eu nu cred că turismul este un pariu pierdut, nici pentru trecut, nici pentru viitor. Turismul este ramura care ne ajută să ne dezvoltăm cel mai mult pe orizontală, cea mai mare problemă e acea problemă de eligibilitate sau de notorietate. Putem face un experiment și dacă noi mergem să ne plimbăm prin orașul Piatra Neamț și întrebăm din diferite categorii: Ce putem face în Piatra Neamț, s-ar putea să rămânem cu impresia că locuitorii acestui oraș nu prea-și cunosc locurile și nu prea știu să dea recomandări celor care vizitează orașul. Probabil și acesta este o problemă în turismul din ziua de azi, se numește dinamică turistică. Noi avem o problemă pe parte de infrastructură la ceea ce înseamnă hoteluri de 4 și 5 stele, ele lipsesc și mai avem o problemă legată de agrement, noi nu prea avem SPA-uri, nu prea avem piscine. Ceea ce caută turiștii în ziua de astăzi, nu doar pensiune cu grătar. Turistul în ziua de astăzi caută experințe, noi trebuie să le oferim agrement, trebuie să le oferim aventură, caiace, parapantă, plimbare cu vaporașul pe orice lac, drumeții montane, etc.
Cezar Filip: – Eu mai am o întrebare. Vă rog să îmi spuneți cam cât de mare a fost lovitura dată de epidemie operatorilor din turism?
Gabi Apetrei: – Scăderile sunt foarte mari, nu știu dacă putem exprima… sunt și companii care din martie până acuma nu știu dacă au încasat zece la sută față de ce încasau în au anii trecuți.
Cezar Filip:- Și cum își revin acele companii? Vorbim de locuri de muncă în primul rând.
Gabi Apetrei: – Cred că autoritățile ar trebui să gândească și să vină la nivel guvernamental, cu acordarea unor granturi, ajutoare de stat, la scutirea plăților contribuțiilor fiscale. Dacă tu nu ai venituri să ții locuri de muncă că ar trebui venit cu niște măsuri mai concrete și mai realiste. Șomajul tehnic care a fost dat două luni -trei luni a ajutat, dar e cam greu de trăit în România Europeană a zilei de astăzi. E o perioadă mai complicată, dar e o perioadă în care putem lucra pentru viitor, împreună cu autoritățile locale și cu autoritățile din cadrul Consiliului Județean, începând din luna ianuarie, noi am început și am reușit să formăm, o celulă de criză și am început să dezvoltăm idei, pentru a dezvolta partea turistică, ne întâlnim la două-trei săptămâni, punem pe hârtie și ceea ce punem pe hârtie încercăm să punem și în practică lucrăm la trasee de biciclete care să unească județul Neamț cu județul Suceava această activitate își va vedea rezultatele undeva peste cinci ani, peste 10 ani, nu contează când. Noi sperăm să vedem rezultatele și sperăm să dezvoltăm și să punem din nou Piatra Neamț pe harta turistică a României, acolo unde îi este locul, pentru că potențialavem.
Cezar Filip: -Valentin, te rog.
Valentin Savin: – Citesc în permanență statistici despre turismul românesc, citeam de curând de o firmă foarte apreciată în Europa, care a făcut o listă cu orașele care sunt cele mai sigure și am văzut că din România doar Sibiu a fost inclusă în această listă. Cum se face că numai orașele din Ardeal beneficiază de foarte multă publicitate iar, orașele cu potențial turistic cum este Piatra Neamț, din afara arcului carpatic nu prea reușesc să intre în topurile internaționale. Ce ar trebui făcut?
Gabi Apetrei: – Din păcate fostul Minister al turismului, a ales ca să promoveze în România nouă zone de distracție turistică. Neamțul nu se află printre acele zone, se promovează foarte mult Bucovina, se promovează mai nou Hunedoara, Sibiu, Delta Dunării. Vom încerca să avem prezență la târgurile internaționale de prestigiu din lume prin care să ne facem vizibili, dar la aceste standuri să fie prezenți și agenții economici, agenții economici să vină, să fie prezenți acolo,să fie prezenți cu un stand, cu ceva original, să fie prezenți cu serviciile pe care ei le pot oferi și cu ce pot aduce ei plus valoare în demersurile pe care noi încercăm să le facem. Pentru că dacă merge Consiliul Județean acolo. CJ poate să fie prezent în stand, dar nu poate să vândă. CJ poate să-ți ofere suport logistic, să te ajute d. p. d.v. infrastructură, dar CJ nu poate să-ți vândă pachetul tău, programul tău. Atunci tu trebuie să devii partener și trebuie să răspunzi prezent în momentul în care ești solicitat.
Cezar Filip: – Acele participări la târgurile de turism, nu știu dacă au răspuns scopului pentru care au fost făcute. Cât a ajutat o prezență, așa cum spuneați a autorităților, pentru a atrage turiștii? Au fost niște bani cheltuiți, nu puțini, nu știu cât de bine s-a răspuns scopului dorit și anume de a face cunoscut județul și de a aduce turiști în județ. Au fost mai mult văzute ca un fel de recompensări pentru angajații respectivelor instituții. Operatorul economic privat din domeniul turismului ar fi cel care trebuie să țină capul de afiș la stand. El are și interesul și probabil și priceperea mult mai bune de a-și promova produsul. Angajatul Consiliului Județean sau al primăriei, vedea acea participare ca un fel de mini vacanță și de obicei se duceau șefii, pentru că nu e așa, șefii se pricep cel mai bine să reprezinte instituția, ironia este evidentă. Te rog, Valentin.
Valentin Savin: – Da, citeam o statistică și de pe site-ul primăriei Piatra Neamț citeam despre evenimentele care au fost în anul 2019, la Piatra Neamț, aveam festivalul național de muzică și și poezie Turn Folk, am avut Cupa Davis, am avut Campionatul Național de dans care a avut loc și în acest an, am avut Festivalul Medieval al curții Domnești, am avut Festivalul Dacic Petrodava, Caravana copilăriei, Piatra Fest, zilele orașului, Piatra Food &Fest, am avut vacanțe muzicale la Piatra Neamț, Festivalul Tare ca piatra, Festivalul internațional de folclor Ceahlăul, Festivalul de teatru în septembrie și Târgul de Crăciun. Gabi, în contextul pandemiei, în situația în care un grup de turiști sau o familie dorește să viziteze Piatra Neamț, ce am putea să recomandăm în acest moment?
Gabi Apetrei: – Ar trebui să transmitem în eter, că Piatra Neamț și județul Neamț sau ținutul Neamțului este o zonă safe. Cred că ar trebui să transmitem ceea ce avem noi pozitiv și ceea ce putem să oferim noi, ca experiență turistică, gastronomică, să încercăm să transmitem lucrurile pozitive, nu lucrurile negative. Eu am participat împreună și la invitația Primăriei Piatra Neamț, la două târguri de turism, foarte puțini alți agenți economici, au acceptat invitația de a fi acolo, în stand. Problema vine și de la agenții economici. Dacă eu te invit pe tine, agent economic, să vii într-un stand, trebuie să vii și tu, nu doar Consiliul Județean sau doar Primăria. Programul, experiența, o vinzi tu, agentul economic. Tu trebuie să convingi turistul să vină să viziteze acea cetate, pentru că în rest,turistul va fi doar un turist de tranzit, în drum spre Bucovina va opri în Piatra Neamț o noapte, va vizita ceva, se va plimba cu telegondola, va merge a doua zi dimineață la Cetate și se va duce să stea cinci zile în Bucovina. Programul trebuie să îl faci tu, agent economic. În Piatra Neamț noi avem un obiectiv turistic monument istoric de la 1776 unicat în Europa, Sinagoga de lemn, este unicat în Europa, este singura sinagogă de lemn.
În 2019 a avut trei mii de turiști. Ce înseamnă 3000 de turiști într-un oraș turistic, te poți denumi tu destinație turistică, oraș turistic, Perla Moldovei, cu trei mii de turiști? Eu zic că nu. Trebuie să formăm o echipă, avem nevoie și de masmedia, și de autorități, dar avem nevoie și de acei jucători din piață. Există Asociația de promovare turistică a județului Neamț. Sunt acolo, Prodcom, Central, Consiliul Județean, Primăria Piatra Neamț. Deci cine vrea să se alăture este binevenit și lucrăm la proiecte și încercăm să promovăm județul Neamț.
Cezar Filip: – Vă mulțumesc, o zi frumoasă în continuare. Să încercăm să concluzionăm. Cred că lucrurile trebuie spuse foarte clar, chiar atunci când nu ne convine, evident că ar trebui să existe o preocupare și o componentă consistentă în ceea ce înseamnă informarea publică privind promovarea, dar, în același timp, consider că promovarea nu trebuie să ducă înspre ascunderea unor realități, este deranjant să prezinți exclusiv aspectele negative, pentru că, evident, în felul acesta ai să alungi turiștii. Dar dacă există elemente negative, eu cred că rostul presei este să le scoată și pe acestea, în evidență, nu trebuie să faci reclamă mincinoasă sau să-i ascunzi lucruri pentru că asta înseamnă păcăleală. Turistul ca orice alt cetățean are dreptul să fie corect informat. Aici este rostul presei, să decidă proporția informațiilor, însă lucrurile trebuie spuse, chiar atunci când nu ne convin.
Cezar Filip: – Am să-l rog pe Valentin să formuleze, să spunem, concluziile.
Valentin Savin: – Da, aș vrea ca numărul de turiști străini să reprezinte mai mult de 22 la sută din totalul celor care ne vizitează țara în acest moment. Aș vrea ca foarte mulți din turiștii străini care ajung în România să nu se mai oprească doar în interiorul arcului carpatic și să treacă munții pentru că au foarte multe lucruri de vizitat și aici la noi. Îmi pare rău că nu am putut să intrăm în direct cu un alt invitat pe care l-aș fi vrut foarte mult alături de noi, pe domnul Andrei Grigoroae, cel care organizează acel maraton montan, Bate toaca, maraton care a fost o gură de oxigen în ultimii șapte ani de zile pentru zona Durău și zona Ceahlăului o statistică spunea că în luna august 2019, comuna Ceahlău, de care aparține stațiunea Durău, a avut un număr de turiști mai mare decât Piatra Neamț cu 1 la sută. Maratonul Bate toaca a început să fie în agenda tuturor marilor alergători. Din păcate, în acest an nu a putut fi organizat, datorită pandemiei Covid- 19, el făcea parte din circuitul de alergare montană. Anul trecut au fost peste 400 de alergători la start. În luna iulie, în preajma acestui maraton, practic toată stațiunea Durău a fost închiriată. Este un exemplu că sunt și se pot organiza activități social-educative sau sportive cu un grad foarte mare de participare. Sper din tot sufletul ca toți opratorii de turism din orașul Piatra Neamț și din județ să se organizeze, să atragă în principal fonduri, avem nevoie de bani, avem nevoie de investiții în infrastructura turistică și rutieră și sănătate și restaurante. Bani sunt, bani au fost întotdeauna, bani,fonduri europene nerambursabile au fost foarte mulți și noi, din păcate am reușit să atragem doar o bucățică din ei. În orice țară dezvoltată, serviciile reprezintă o cotă importantă și sper din tot sufletul că împreună, inclusiv cu societatea civilă, care trebuie să promoveze pe facebook, pe toate canalele de socializare frumusețile și bogățiile zonei, împreună vom aduce această zonă la adevărata valoare, să transformăm Piatra Neamț în adevărată perlă a Moldovei.
Cezar Filip: -Și eu îmi doresc acest lucru, ne dorim să treacă turiștii străini și Carpații înspre noi. Stimați politicieni și guvernanților hai să le facem o autostradă să nimerească mai ușor la noi că nu avem. Mă gândesc e frumos pe poteci pe cărări de munte e extraordinar dar până să ajungi acolo pe poteca de munte îți trebuie o autostradă ca să poți să ajungi la în stațiune sau la poalele muntelui. Poate facem într-un an pandemic 2020, poate facem totuși acea autostradă care să lege Moldova de civilizație. Vă mulțumesc pentru atenție. Mulțumesc Valentin. Rămâneți în continuare alături de Jurnal FM, multă sănătate și să auzim numai de bine.
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here