Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Atenţie! În această noapte se schimbă ora

În această noapte  (de 28 spre 29 martie 2020) trecem la ora de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4.00. 

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.

foto cu caracter ilustrativ

Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea.

 

Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea.

În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), și ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).

 

Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale.

 

Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.

Anunțul oficial în acest sens prevedea că ziua de 1 mai 1916 începe la ora 11 a zilei de 30 aprilie iar ziua de 30 septembrie se va sfârși la o oră după miezul nopții.

SUA au pus in practica regulile cu doua ore exacte in luna martie 1918, in timpul Primului Razboi Mondial. Aceasta a fost adoptata ca o masura temporara de razboi, destinata redirectionarii unor cantitati mai mari de carbune pentru armata, in detrimentul  utilizatorilor casnici, mentinand locuintele nelocuite mai mult timp si reducand astfel nevoile de incalzire si iluminare.

Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917. Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917.

Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here