Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

,,Cuvintele sunt cel mai puternic medicament al umanităţii”

,,Suntem o naţiune de povestitori. Când era întuneric şi frig nu aveam altceva ce să facemGraţie poeziilor şi nuvelelor medievale am fost mereu înconjuraţi de poveşti. După independenţa de Danemarca, literatura ne-a ajutat să ne definim identitatea“, după cum spunea romancierul Solvi Bjorn Sigurdsson.

An de an, în data de 3 martie, este marcată, în întreaga lume, Ziua Mondială a Scriitorilor. Aceasta a fost adoptată în ianuarie 1986, la cel de-al 48-lea Congres internaţional PEN Club, Organizaţia Internaţională a Scriitorilor. Treptat, acest club a evoluat într-o asociaţie mondială a scriitorilor şi jurnaliştilor, fiind cea mai veche organizaţie de apărare a drepturilor omului şi a breslei literare din lume.

 

foto cu caracter ilustrativ

În Ziua Mondială a Scriitorilor este sărbătorită arta scrisului şi toţi cei care scriu creativ, se străduiesc să înţeleagă viaţă şi cred în libertatea cuvântului. Evenimentul este organizat de Centrele PEN din fiecare ţară, afiliate la Organizaţia Internaţională a Scriitorilor.

 

În ţara noastră, PEN Clubul Român a fost creat în 1923 şi a avut printre iniţiatori pe Liviu Rebreanu. Din membrii clubului au făcut parte de-a lungul timpului, printre alţii, scriitori precum Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mhail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Ion Barbu, Victor Eftimiu. Centrul PEN Român a fost reînfiinţat în şedinţa din 11 septembrie 1990, prilej cu care o serie de scriitori români reprezentativi, înscrişi pe baza unei declaraţii, se declarau de acord cu Carta PEN, aşa cum fusese ea formulată la înfiinţare în 1921.

În prezent, organizaţia Clubul Internaţional Pen are centre în peste 130 de ţări şi este cea mai veche organizaţie care luptă pentru dezvoltarea lumii culturale şi pentru libertatea de expresie.

 

Surse: Agerpres, ȘtirileTVR

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here