Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Valentine’s Day: Legenda Sfântului Valentin

Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day, sărbătoarea occidentală a iubirii a fost împrumutată şi la români. Aceasta este asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldaţii cărora le era interzis acest lucru. 

Înainte de creștinarea Imperiului, romanii sărbătoreau, la idele lui februarie sărbătoarea Lupercalia. Organizată ca un festival al fertilității închinat zeului roman al agriculturii Faunus, dar și al fondatorilor Romei, Romulus și Remus.

 

foto cu caracter ilustrativ

 

Un martir și trei legende:

 

Sf. Valentin I:

Povestea acestui sfânt Valentin zice că ar fi fost un preot în Imperiul Roman, în timpul lui Claudius II (213-270). Împăratul se angajase la conducerea unor campanii militare sângeroase care necesitau menținerea constantă a numărului de soldați în armată. Pentru că, în viziunea sa, bărbații tineri nu pot fi înrolați, fiind legați de neveste și copii, împăratul scoate căsătoria în afara legii.

Preotul Valentin a continuat, în ilegalitate, deci în secret, să căsătorească tinere cupluri. Desigur că a fost descoperit și, cum împăratul Claudius era un împătimit al persecutării creștinilor, a fost trimis în închisoare. Aici se îndrăgostește de o femeie oarbă căreia îi redă vederea, dar nu avea să își trăiască dragostea, căci este omorât prin decapitare la 14 februarie.

 

Sf. Valentin II:

 

Sf. Valentin II a fost un episcop din Terni. Fără a se preciza cu exactitate nelegiurea pentru care era condamnat, a fost întemnițat la Roma, în timpul unei vizite. În închisoare, a devenit apreciat atât de către gardieni, cât și de însuși împăratul Claudius. La fel ca și primul sfânt, viața acestuia s-a terminat în același mod tragic, în aceeași zi a lunii februarie, pentru a fi încercat să îl convingă pe Claudius să renunțe la interzicerea căsătoriei.

Sf. Valentin III:

 

Legenda acestuia este foarte asemănătoare cu cea de-a celui dintâi. Nepăsător la interdicția pusă de Claudius II, a continuat să oficieze ceremonii de căsătorie și a fost, de asemenea, aruncat în temniță. S-a îndrăgostit și el, dar de fiica unui gardian. Înainte de a fi omorât prin bătaie cu pietre și, în final, decapitare, a lăsat un bilet către iubita sa, semnat ”tua Valentini” (al tău Valentin).

 

În SUA, Valentine’s Day este sărbătorită cu cel mai mare entuziasm. Cele mai populare obiceiuri de Valentine’s Day sunt, bineînţeles, felicitările şi apoi cinele la restaurant sau excursiile romantice în afara oraşului.

În Franţa, sărbătoarea este cunoscută ca Saint Valentin, iar în Portugalia, sărbătoarea se numeşte Dia dos Namorados, Ziua prietenului sau a prietenei.

În Spania, Valentine’s Day este o sărbătoare foarte atent pregătită, se decorează oraşele cu flori de toate culorile şi se oferă multe flori şi cadouri, iar cuplurile îşi sărbătoresc iubirea în cel mai romantic mod.

 

În Turcia, sărbătoarea tradiţională este în 17 februarie când este Ziua Inimilor Dragi şi este sărbătorită în special de tinerii din marile oraşe, Istanbul, Ankara sau Izmir.

 

Prima atestare a Zilei Îndrăgostiților a fost în anul 498, când trei sfinţi au fost numiţi de papa Gelasius I, data celebrării acestora fiind această zi.

 

În Coreea de Sud, în 14 februarie numai femeile oferă ciocolată bărbaţilor.

 

Surse: Historia, Știrile TVR

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here