Fenomenul ,,copiilor cu copii” ia amploare: 11 copile din Neamţ au devenit mame

În luna februarie 2020, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, organizează campania “Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – Dreptul și responsabilitatea ta!”, campanie care aduce în atenția publică problematica sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre: contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

 

În județul Neamț, în cabinetele medicilor de familie, în anul 2018 au fost luate în evidență 14 gravide cu vârsta sub 15 ani (5 din mediul urban și 9 din mediul rural), iar în anul 2019 au fost luate în evidență 11 gravide cu vârsta sub 15 ani (6 în mediul urban și 5 mediul rural).

 

foto cu caracter ilustrativ

În perioada 2007-2017, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente.

 

Fenomenul „copiilor cu copii” – , mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

În anul 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78 % din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat. Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani, o grupă de vârstă de mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii.

 

Conform DSP Neamţ, la nivelul judeţului, datele statistice referitoare la numărul avorturilor se prezintă astfel:

 

 

 

Cu acest prilej, în data de 13 februarie 2020, de la ora 12.00, la Clubul SJU Piatra Neamț a unui atelier de lucru pentru un grup de elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare Piatra Neamţ, în colaborare cu medicul de la Cabinetul de Planificare familială din cadrul A.I.S. al S.J.U. Piatra Neamţ.

 

Totodată, vor avea loc activități de informare-educare a adolescenților desfășurate de personalul Compartimentului de Evaluare și Promovare a Sănătății la Colegiul Național ”Ghe. Asachi”, Liceul Tehnologic Economic Administrativ din Piatra Neamț, Colegiul Național „Roman Vodă” și Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman.

 

 

Informaţii furnizate de Direcţia de Asistenţă Socială (DSP) Neamţ.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here