(FOTO) Vizitează județul Neamț – Vizitează Rezervația de Zimbri ,,Dragoș Vodă”

Județul Neamț are oameni și locuri de poveste. Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină ,,Dragoș Vodă” din județul Neamț este cu adevărat o atracție turistică pentru oamenii de pretutindeni, fiind una din cele patru mari rezervații de zimbri existente în țară. Acolo ai posibilitatea să te întâlnești cu unul dintre cele mai spectaculoase animale, și anume zimbrul. Totodată, aceasta este catalogată ca fiind una dintre cele mai mari rezervații exclusive zimbrilor din Europa. Pentru cei necunoscători, rezervația este situată în nordul județului Neamț, pe raza comunei Vânători-Neamț, fiind una dintre cele mai vizitate obiective turistice ale judetului. Este un loc pe care nu trebuie să-l ratezi, fiind în top 10 cele mai frumoase locuri din țară.

 

sursă foto: Gavriland

 

Rezervația naturală inclusă în Parcul Natural Vânători-Neamț a fost înființată în anul 1968, fiind redeclarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate).

 

Primele exemplare de zimbru au fost aduse aici în anul 1970. Conform cronicii Ocolului Silvic Targu-Neamt primele trei exemplare de zimbri, originare din Polonia, au fost aduse în anul 1970 si au fost numite Rarau, Roxana și Raluca.

 

În cursul anilor s-au realizat transferări de zimbri între rezervații. În anul 1982, s-au transferat la Rezervația de Zimbri Bucșani – Neagră zimbrii Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia și Robu și au rămas la „Dragoș Vodă” zimbrul Rarău și zimbroiaca Ravena. De la aceeași rezervație, s-au adus în anul 1998, trei zimbri: Radion, Rochița și Rodia. În anul 2009, au fost aduse încă patru femele de zimbru din Suedia. Pe lângă exemplarele de zimbri, rezervația cuprinde și exemplare de cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, urși, lupi și specii de păsări. În rezervație se mai găsesc și câteva iazuri, special amenajate pentru pescuit, cu exemplare de crap, caras, șalău, știucă sau biban.

Dintre cei 28 de zimbri existenţi la Vânători-Neamț, şase exemplare pot fi admirate la Zimbrăria “Dragoș Vodă”. Restul exemplarelor se află în parcul de aclimatizare, care se întinde pe o suprafață împrejmuită de 180 de hectare.

 

foto arhivă

Știați că:

 

 

  • acolo s-au filmat câteva secvențe din filmele “Frații Jderi” (1974) și “Ștefan cel Mare – Vaslui 1475”?

 

  • În cadrul rezervației se găsesc trei iazuri (Zimbrilor, Cerbilor și Căpriorilor);

 

  • Este cel de-al doilea loc din România, după rezervația din Hațeg, unde zimbrul a fost repopulat;

 

  • În 22 martie 2012, s-a realizat aici prima eliberare a zimbrilor din România.

 

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat.

 

Foto arhivă

Un zimbru are o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american. De asemenea are păr mai scurt decât acesta.

 

Aceștia trăiesc 28 de ani în captivitate, dar în sălbăticie trăiesc mai puțin. Pot avea pui la vârste între 4 și 20 de ani la femele și între 6 și 12 ani la masculi. Teritoriul zimbrilor poate ocupa și 200 km², iar unele turme preferă pajiștile și poienile din pădure.

 

Regia Națională a Pădurilor, Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

Așadar, dacă te nimerești prin județul Neamț, nu ezita să faci o călătorie și în Ținutul Zimbrului. Cu siguranță, o să rămâi impresionat de frumusețea acestor locuri.

 

Surse: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Wikipedia

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here