Vezi care este cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Neamț (FOTO)

Cele mai frumoase locuri de vizitat sunt în județul Neamț. Fie că ești din Neamț sau nu, este imposibil să nu fi auzit măcar o dată-n viață de veritabila Cetatea Neamț din micul orășel Târgu Neamț. Anual, numeroși turiști calgă pragul acestui obiectiv turistic, de aceea ocupă un loc fruntaș în preferințe. Este un simbol local, județean dar și național. 

 

Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I. A fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviță. Acest obiectiv turistic a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Neamț, din anul 2015. A devenit obiectiv turistic mai ales după lucrările de reabilitare din anii 2007-2009.  Aceasta se află localizată pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului (numită și Dealul Cetății), la o altitudine de 480 m și la o înălțime de 80 m față de nivelul apei Neamțului.

Cetatea Neamț, cea ,,acoperită cu fulger”. Marele scriitor Ion Creangă de la poalele Cetății a descris-o astfel: ,,Iar deasupra Condrenilor, pe vârful unui deal nalt și plin de tihărăi, se află vestita Cetatea Neamțului, îngrădită cu pustiu, acoperită cu fulger, locuită vara de vitele fugărite de strechie și străjuită de ceucele și vindereii care au găsit-o bună de făcut cuiburi într-însa”. Scriitorul completează că Cetatea Neamțului se oglindește cu mâhnire, de atâtea veacuri, în “Ozana cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul”

 

 

 

,,Cetatea Neamț a devenit un obiectiv turistic cu un impact crescut mai ales după lucrările de reabilitare din anii 2007-2009. După acel moment, odată cu obținerea unor noi încăperi, Complexul Muzeal Județean Neamț a luat inițiativa organizării unui adevărat muzeu.

 

Se poate spune că la Cetatea Neamț a fost organizat primul muzeu din Moldova într-o cetate medievală, ulterior modelul fiind preluat și la Cetatea Sucevei.

 

Atractivitatea turistică a fortificației de pe Culmea Pleșu este sporită și de gradul de păstrare a construcției, dar și de amplasamnetul acesteia într-un loc pitoresc.  Nu în ultimul rând, numeroasele momente istorice în care a fost implicată cetatea, dar și legendele create în jurul său, au contribuit la sporirea faimei acestui monument reprezentativ pentru arhitectura militară medievală.”, ne-a declarat dr. Vasile Diaconu.

 

Accesul la cetate nu este permis cu maşina. Turiştii trebuie să parcurgă la pas drumul până la cetate.

 

Intrarea se face pe puntea în arc de cerc suspendată pe pilonii de piatră. Structura a fost construită din piatră de râu, din piatră de carieră (folosită la arcade, pervazuri, piloni și contraforți) și din rocă de gresie verzuie. Pe latura de nord, între cetate și restul platoului se află un șanț de apărare. În mijlocul cetății se află o curte înconjurată de diferite clădiri, fiecare având un scop specific. Pe latura de est erau o camera de depozitare, bucătăria, închisoarea și vistieria, pe latura de vest se aflau sala armelor, sala de judecată, o sală de trecere, un iatac și o cameră de taină. Pe latura de sud se afla un lapidarium și o terasă.

Ca urmare a cercetărilor arheologice efectuate aici în a doua jumătate a secolului al XX-lea, au fost identificate mai multe etape de construcție a cetății. Nu au fost identificate aici fortificații anterioare, rezultând că prima construcție fortificată datează din epoca domniei lui Petru Mușat. Epoca de glorie a cetății medievale de la Neamț corespunde domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), organizatorul și conducătorul militar de exceptie, care întelegând bine rolul fortificațiilor pentru creșterea capacitătilor de aparare a țării, a întărit cetătile moătenite de la înaintașii săi și a construit altele noi, întreaga Moldovă fiind străjuită de un puternic sistem defensiv.

 

După cum menționează mai mulți călători apuseni în Moldova, domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) a reparat Cetatea Neamțului, care “a stat mulți ani părăsit”.

 

Legendele Cetății Neamț:

 

Se spune că aici ar fi rezistat eroic cei 19 plăieși, în fața asediului regelui polonez Ian Sobieski. De asemenea, tot aici, mama lui Ștefan cel Mare i-ar fi cerut domnitorului moldovean să nu caute refugiu, ci să se întoarcă la luptă.

 

Al. Vlahuta, în 1901, spunea că: ,,Ce de lucruri n-ar ști să povestească de-ar avea grai ruinele acestea! Când te gândești c-a fost atâta viață aici…Inimi care s-au iubit, ochi cari-au plâns, viteji care și-au vărsat sângele pe zidurile acestea….

 

Se spune că, în anul 1686, dupa ce tot Ian Sobieski a atacat și prădat Moldova, un grup de soldați polonezi și cazaci a luat cu asalt Cetatea Neamțului, răpind-o și pe domnița Ruxandra, fiica fostului domnitor Vasile Lupu.

 

Soldații si au adus-o în cetate, ca să le arate unde și-a ascuns tatăl ei averea. Dupa ce au luat de la ea 19.000 de galbeni, i-au taiat capul cu un topor, chiar la poarta cetății, în fața oamenilor înspăimântați. Mihail Sadoveanu a scris mai târziu despre destinul frumoasei domnițe.

Totodată, în curtea interioară a Cetăţii Neamţ se află o fântână legendară despre care se spune că ar fi fost săpată de turcii luaţi ostatici în urma unei bătălii purtate cu oastea lui Ştefan cel Mare. Domnul Moldovei le-a promis otomanilor care ajungeau la resursa de apă că vor fi eliberaţi. Turiștii aruncă monede acolo pentru a le aduce noroc.

 

Cert este că, Cetatea Neamț este vizitată anual de mii de turiști, fiind un obiectiv istoric deosebit de important pentru orașul Târgu Neamț, dar și de mândrie.

 

sursă foto: Monumente istorice Neamț

 

Informații: Wikipedia, Historia

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here