Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Ziua Națională a României, sărbătorită și la Târgu Neamț (FOTO)

1 Decembrie, o dată simbol și de mare însemnătate pentru românii de pretudinteni. Anul acesta se împlinesc 101 ani de la înfăptuirea Marii Uniri. 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Ziua Națională a României a fost, între anii 1866-1947, ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

În această zi, orașul Târgu Neamț s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Ziua Naţională a României a fost marcată și sărbătorită așa cum se cuvine la Târgu Neamţ, printr-o manifestare organizată de Primăria orașului, Consiliul Local și de Casa Culturii ,,Ion Creangă”.

 

 

Programul manifestării a debutat de la ora 12:00, pe platoul din fața Casei de Cultură ,,Ion Creangă” cu o paradă a Străjerilor Cetății Neamțului, urmat apoi de Intonarea Imnului de stat și de o slujbă Te-Deum la Ziua Națională, oficiată de un sobor de preoți. La manifestare au luat parte oficialități locale și județene, cadre didactice, copii, cât și un număr mare de târgnemțeni.

 

Au luat apoi cuvântul primarul orașului, Daniel Harpa, deputatul Dan Andrușcă, cât și inspectorul școlar Elena Preda.

 

,,Vreau să vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră aici, pentru faptul că ori de câte ori aveți posibilitatea sunteți alături de mine, de orașul Târgu Neamț și de România. Astăzi sărbătorim 101 ani de la Marea Unire. Acești minunați copii trebuie să ia un exemplu de la noi, de la cei care avem o experiență destul de vastă în a trăi, a guverna și a gândi românește. Trebuie să luam un exemplu de la înaintașii noștrii care nu au ținut cont de culoarea politică, decât de credința în Dumnezeu. În calitate de primar și în numele Consiliului Local, vă transmit din tot sufletul, dumneavoastră și românilor, un sincer LA MULȚI ANI. Să aveți încredere în bunul Dumnezeu și în adevărații români, indiferent unde s-ar afla. La mulți ani, Târgu Neamț! La mulți ani, România!”, a declarat primarul Daniel Harpa.

 

 

Prezent la manifestare a fost și deputatul Dan Andrușcă: ,,Dragi români din Târgu Neamț sau de oriunde v-ați afla, vreau să vă transmit astăzi, un gând de unitate, gând care nu trebuie să lipsească de la nici un român. Astăzi, la 101 de la Marea Unire, trebuie să ne respectăm eroii, să-i prețuim și să ne aducem aminte tot timpul de ei. Nu trebuie să uităm de tradiția noastră strămoșească, de valorile neamului românesc dar cel mai important, să nu uităm de credința noastră creștină. La mulți ani românilor, oriunde v-ați afla!”.

 

Programul a continuat cu un moment artistic oferit de Ștefania Cojocariu, de Ansamblurile Folclorice ,,Ținutul Zimbrului” și ,,Plăieșii”.

 

Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, într-un moment în care poporul român a ştiut să valorifice conjunctura internaţională favorabilă creată în urma Primului Război Mondial şi a destrămării imperiilor Ţarist şi Austro-Ungar.

 

În fiecare an, atât la Alba Iulia, cât şi în toate oraşele mari din întreaga ţară au loc manifestări şi ceremonii prilejuite de aniversarea zilei de 1 Decembrie, evenimente care îi reunesc pe românii de pretutindeni.

 

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! LA MULȚI ANI, DRAGI ROMÂNI!

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here