Schitul Nifon, un colț de rai din Ținutul Neamțului (FOTO)

Într-o lume unde domnește haosul, cu greu îți găsești liniștea sufletească. Este cunoscut faptul că Județul Neamț este vestit pentru numeroasele locașuri de cult (bogății duhovnicești), cu locuri impresionante, cât și cu oameni de poveste. 

Departe de civilizație și de agitația urbană, undeva în mijlocul naturii, în munții Neamțului, într-o pădure deasă, se zăresc în depărtare zidurile Schitului Sf. Nifon, fiind cel mai vechi așezământ al Mănăstirii Secu. La prima vedere se poate spune că este ca o bucățică ruptă din rai, fiind o oază unde domnește liniștea și rugăciunea. Iar acest lucru o spun mai toți pelerinii care îi calcă pragul, căci aici ei se regăsesc.

În acest loc retras și binecuvântat de Dumnezeu, cei care poposesc aici se pot bucura și de o priveliște cum numai în județul Neamț o poți găsi. Și asta pentru că oriunde te uiți în jur, zărești doar mănăstiri.  În prezent, în acest schit viețuiesc patru monahi care au renunțat la tot ceea ce înseamnă ,,lumesc” pentru Dumnezeu.

 

 

Locașul de cult se află la o distanță de 19 kilometri de orașul Târgu Neamț si la numai doi kilometri de Manastirea Secu. Conform unor legende care circulau în prima jumătate a secolului XX, acest schit ar fi fost fondat după ctitorirea Mănastirii Secu, de un călugăr venit de la Muntele Athos, cu numele Nifon.

 

Un schit și o istorie uitată…

 

Acest așezământ este cel mai vechi dintre schiturile Mănăstirii Secu, el fiind zidit în anul 1690, de către Ieroschimonahul Nifon, de la care și-a primit numele.

 

Schitul Nifon ar fi fost construit după fondarea Mănăstirii Secu, de către un călugăr cu numele Nifon, venit din Muntele Athos. Acest călugăr, după ce a terminat biserica și schitul cu locuințele, a chemat la sfințire pe mitropolitul vremii de atunci, Anastasie Crimca. Biserica nefiind făcută pe locul indicat mai înainte de mitropolit, adică în Poiana lui Gheorghe, mai în apropiere de Dealul vacilor, n-a fost sfințită; schitul s-a distrus, iar catapeteasma a fost luată și așezată în paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” din Secu, unde se poate vedea și astăziˮ…

Primul ctitor al schitului, Nifon Ieroschimonahul, a adunat câțiva ucenici în jurul său și a construit o bisericuță si câteva chilii, din lemn. In anul 1821, schitul este distrus, de către turci, acesta rămânând nelocuit pentru o vreme.

 

 

Dupa aceasta, vreme de 170 de ani, Schitul Nifon a rămas nelocuit, biserica fiind neterminată, iar chiliile stricate.

 

Din vechiul schit, astăzi au mai ramas doar ruinele și un fag bătrân de două sute de ani, crescut chiar în naosul bisericii neterminate. Schitul Nifon a renăscut si s-a înfrumusețat din nou. Cu ceva ani în urmă, părintele Veniamin, actualul stareț al schitului, a fost îndemnat de părintele Damian, de la Mănăstirea Secu, să vină în această poiană si să refacă schitul cel vechi, căci “este loc sfânt”.

 

Schitul Nifon este reînființat în anul 1991.

 

Mai apoi, în anul 1999, un incendiu distruge schitul, atât biserica mare, cât și chiliile, având nevoie de lucrări de reconstrucție. Lucrările de rezidire a Schitului Nifon au început în anul 2005 și s-au încheiat după șase ani, în anul 2011. Un merit deosebit în rezidirea schitului l-a avut părintele arhimandrit Vichentie, starețul Mănăstirii Secu. In ziua de 18 septembrie 2011, Inalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a resfințit biserica schitului (potrivit Wikipedia și Creștin Ortodox).

 

Biserica schitului are două hramuri: Buna Vestire si Sfânta Treime.

 

Astăzi, numeroși pelerini calcă pragul Schitului Nifon.  Vin cu inima deschisă, pentru a se ruga, pentru a-și găsi liniștea și pentru a descoperi acest minunat locaș de cult, ascuns în inima Neamțului. 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here