Tehnologiile care revoluționează sistemul medical: inteligența artificială și telemedicina

Ce este inteligența artificială? Se vorbește tot mai mult despre inteligența artificială care va revoluționa sistemul medical.

În articolul său, RON WINSLOW, a explicat cum l-a ajutat această tehnologie (inteligența artificială) pe cardiologul Eric Topol să salveze vieți. Aflat la bordul unui avion, un bărbat s-a confruntat cu dureri în piept. Topol a fost capabil să obțină o electrocardiogramă de la bărbat, folosind activitatea inimii, conectând un gadget la smartphone-ul său, realizat de o organizație de dispozitive medicale AliveCor.

foto ilustrativ

Mai târziu, în anul 2017, la doar șase ani de la această urgență medicamentoasă din zbor, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a confirmat un algoritm creat de AliveCor pentru Apple Watch pe care niciun om nu îl poate finaliza. Este vorba despre un ceas care îți poate monitoriza pulsul cardiac. Datorită algoritmului instalat în banda ceasului, ceasul îți poate măsura constant pulsul pentru indicii de fibrilație atrială, o problemă tipică care transmite un mare risc de accident vascular cerebral. De atunci, Apple a creat un algoritm comparativ care este o componentă în cea mai recentă variantă a ceasului său, Apple Watch 4. Acest model are senzori capabili să facă electrocardiograma cuiva și poate să avertizeze utilizatorul în cazul în care identifică o afecțiune gravă a inimii.

Un alt mod în care specialiștii folosesc tehnologia pentru a trata mai mulți pacienți este prin telemedicină. 

Telemedicina reduce costurile, permite medicilor să comunice foarte rapid şi eficient cu pacienţii, dar şi între ei, anulează distanţe şi oferă oportunităţi infint superioare celor pe care le oferă medicina clasică. Practic, medicii văd pacienții care ar putea fi la zeci sau câțiva kilometri de ei, utilizând dispozitive tehnologice. Monitorizarea la distanţă este mai eficientă decât vizita la cabinet şi cu infinit are mai multe avantaje atât pentru medic, cât şi pentru pacient. Deși aceasta nu este cu siguranță o metodă rezonabilă de tratament.

În următorii ani, cine știe ce tipuri de inovație tehnologică îi va ajuta pe medici să trateze mai mulți pacienți. Poate vom crea tehnologie robotizată cu inteligență artificială care să o facă adecvată pentru efectuarea procedurilor medicale de rutină?

Mai multă inovație tehnologică implică capacitatea de a realiza mai multe. Tehnologia ajută neurochirurgii să găsească abordări nesemnificativ invazive pentru a trata pacienții cu probleme cerebrale, a declarat Frank Hsu, președinte interimar al departamentului de chirurgie neurologică.

Hsu a menționat că progresele înregistrate în inovația tehnologiei imagistice au făcut neurochirurgia mai sigură și mai pricepută.

Hsu a spus ca neurochirurgii au inceput de asemenea sa ajusteze metodele endoscopice pentru a gestiona tumorile la baza craniului. In loc să deschidă capul, chirurgii vor folosi intrările nazale si sinusurile pentru a ajunge în locuri dificil de realizat, ceea ce îmbunătățeste șansele de recuperare pentru pacienti.

Totuși, aceste tehnologii nu vor putea înlocui complet medicii. Aceasta este o mică parte din ceea ce fac radiologii sau doctorii. Cert este că medicina este în continuă transformare și este adaptată timpurilor moderne. 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here