Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante și vechi sărbători creștine

Creștinii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, Adormirea Maicii Domnului, Uspenia sau Sfânta Maria Mare. Aceasta este marcată pe 15 august și reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind și cea mai veche sărbătoare închinată Fecioarei Maria.

 

 

Generalizarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului în Răsărit se datorează împăratului bizantin Mauriciu (528 – 603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi care a fixat definitiv şi data sărbătoririi ei la 15 august. Potrivit Sf. Tradiții, Maica Domnului și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Sf. Ioan Evanghelistul.

Ea nu a gustat niciodată moartea, ci pur și simplu a adormit, ca toți oamenii, curând după aceea fiind ridicată cu trup și suflet la ceruri (exact ca Iisus Hristos), urmând a fi încoronată acolo de Fiul ei ca Regină a Universului.

 

Cei care au fost martorii acestui miracol au fost ucenicii lui Iisus și prietenii Sf. Maria.

Potrivit tradiţiei bisericii, Sfânta Fecioară Maria a fost înştiinţată printr-un înger de trecerea ei la cele veşnice, iar apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, el ajungând trei zile mai târziu. Întristat, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar intrând, l-a găsit gol. În timp, în cuvântările părinţilor bisericii s-a afirmat cu mai multă putere credinţa că, după adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Iisus Hristos şi luată cu trupul în împărăţia cerurilor.

În unele părţi ale Moldovei, ziua de 15 august este considerată “a morţilor”, fiind pomeniţi toţi cei care au numele pornind de la cel al Sfintei Maria, şi la 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, sunt sărbătoriţi cei care poartă acest nume.

În ziua praznicului, femeile merg la biserică şi duc cele mai frumoase flori din grădină, struguri, prune şi faguri de miere, pe care le dau în amintirea răposaţilor. Cine se roagă la Sfânta Fecioară scapă de necazuri și de boli.

Pe 15 august sărbătorim și Ziua Marinei, Maica Domnului fiind considerată ocrotitoarea marinarilor.

 

Surse: Wikipedia, Mediafax

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here