Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Învitatul din această după amiază, 22 iulie 2019, la Jurnal FM a fost Sublocotenentul Adrian Rotaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț.

Începând cu anul 2020, la admiterea pentru școala de pompieri se pot înscrie și fetele, care trebuie să îndeplinească aceleași criterii ca și băieții

Încă din acest an, la Academia de Poliție, în cadrul Facultății de Pompieri s-au putut înscrie și fetele. Admiterea acolo este în desfășurare, iar pentru cei care își doresc o carieră în acest domeniu și le place această meserie, care este una nobilă, este aceea de a putea să salvezi o viață, în primul rând, îi așteptăm la sediul Inspectoratului nostru din Piatra Neamț, Strada Cuiejdi, în timpul săptămânii, de luni până vineri, de la 8:00 la 16:00, să-și depună cererile de înscriere, cereri de înscriere care se pot depune pe până pe data de 15 noiembrie, asta din cauză că în acest an nu se organizează o sesiune de admitere, prima sesiune de admitere organizându-se în ianuarie 2020 și până atunci au timp, cei care doresc, să se și pregătească, pentru că probele vor fi, pe lângă cele teoretice, sunt și probe fizice, care din acest an s-au schimbat, este un traseu aplicativ, un traseu care verifică și pregătirea fizică și aptitudinile și atunci trebuie un pic de pregătire, pentru a putea să depășească această probă eliminatorie. Examenul teoretic la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă «Pavel Zăgănescu» din Boldești se dă la materia matematică, înainte de acest examen, pentru ce interesați, cerințele minime sunt să aibă vârsta între 18 și 27 de ani, maxim 27 de ani în anul când se dă examen, să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat, să fie apți medical, fizic și psihologic, pentru că, după cum am spus, pe lângă probele fizice, teoretice, înainte de asta se dă un examen psihologic și se face o fișă medicală pentru a verifica dacă sunt sănătoși, media la purtare în anii de liceu să fie minim 9, și să nu aibă antecedente penale. Astea sunt cerințele minime. Este o treabă serioasă și dacă îți dorești o carieră militară, cu siguranță trebuie să te pregătești înainte, nu o să mergi așa, la noroc, pentru că nu cred că vor reuși să facă față solicitărilor din acest domeniu, al situațiilor de urgență, fără să își dorească lucrul acesta și fără să fie pregătiți în permanență pentru solicitările care sunt din ce în ce mai multe și mai diverse.

În zilele însorite de vară, cu temperature ridicate, crește numărul persoanelor care aleg să-ți petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă, lacuri. De cele mai multe ori aceste locuri  nu sunt amenajate sau marcate corespunzător și astfel crește pericolul de înec și accidente.

Am ținut noi să mai tragem un semnal de alarmă, încă o dată, pentru că totdeauna când avem oportunitatea și pe orice căi de comunicare încercăm să ajungem la populației cu informații utile, pentru a nu a avea victime omenești, pentru că aici e problema cea mai mare. În anii trecuți, din cazuistica  noastră, problemele cele mai multe sunt pe râul Siret,  pe râul Moldova. Aici sunt foarte multe zone unde se lucrează, sunt balastiere unde se excavează și acolo întotdeauna se formează curenți puternici în apă, și chiar și un înotător bun, nu cred că ar putea să le facă față. De aceea, noi recomandăm în primul rând tinerilor, pentru că ei sunt principalii care, care se avântă și eu știu și anii tinereții, adrenalina îi îmbie să se aventureze în locuri neamenajate, de aceea noi recomandăm ca pentru scăldat să folosim doar locurile amenajate, să urmăm indicațiile administratorilor, acelor locuri ale salvamarilor, dacă sunt în zonele respective și să nu ne aventurăm. Pentru că, după cum spuneam în anii trecuți, am avut foarte multe cazuri de înec în aceste zone”, a menționat Adrian Rotaru, sublocotenent ISU „Petrodava”.

Câteva  reguli şi măsuri ce trebuie respectate în scopul prevenirii acestor evenimente nedorite:

  • frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
  • respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
  • evitaţi scăldatul în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte,  si curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
  • nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
  • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.

 

Jurnal de Neamț

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here