Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

De mai bine de 15 ani, Constantin Preoteasa este cercetător științific al Centrului Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni Piatra -Neamţ – Complexul Muzeal Judeţean Neamț, iar din 2015 este șeful Centrului.

Astăzi a fost invitatul din cadrul matinalului „Dimineața între prieteni” de la Jurnal FM, unde a făcut o scurtă prezentare a Muzeului de Artă Eneolitică din Piatra Neamț și o scurtă trecere în revistă a ceea ce reprezintă civilizația Cucuteni.

Teritoriul ocupat astăzi de România, Basarabia şi Ucraina este bazinul în care s-a dezvoltat civilizația Cucuteni. O civilizaţie cu vestigii de o calitate şi cantitate extraordinare, după cum ne-a spus interlocutorul nostru, care ne-a precizat că la Piatra Neamţ se găseşte cam 70% din patrimoniul cultural cucutenian descoperit pe actualul teritoriu al României şi mare parte din patrimoniul întregii civilizaţii: „Este cea mai importantă civilizație preistorică europeană. Zona Subcarpaților Moldovei, inclusiv zona noastră, constituie practic leagănul acestei civilizații, care ulterior s-a extins până la Nipru. Acoperă practic un teritoriu foarte vast, în România actuală, Republica Moldova și Ucraina. Ca evoluție în timp, Cultura Cucuteni se încadrează în intervalul 5000 – 3500 î.Hr., este ultima civilizație neo-eneolitică din această parte a Europei și ultima civilizație pre-indo-europeană. Cucutenianul pune capăt unei lumi, unei lumi înfloritoare, cu mod de viață sedentar, cu mod de viață agricol. Sunt comunitățile neolitice, primele comunițăți cu mod de viață sedentar care s-au așezat pe aceste meleaguri, iar ulterior, după cucutenieni, pe fondul unei schimbări climatice și a unor schimbări de populație, aici vor veni viitoarele civilizații ale Epocii Bronzului cu mod de viață diferit, agropastoral.

În urmă cu câțiva ani, la Răucești, în județul Neamț, au început cercetări știițifice, prin metode moderne: „Din 2015 până în 2018, inclusiv, s-au făcut cercetări la Răucești. Inițial noi am făcut acolo o prospecțiune geomagnetică, cu colegii din Germania, de la Universitatea Erlangen-Nürnberg, cu care de altfel continuăm aceste investigații, tocmai pentru a redecoperi patrimoniul cultural cucutenian și a veni în sprijinul autorităților locale care au atribuții legale în ceea ce privește protejarea patrimoniului la nivel local. Am început cu acest prim pas, de cercetări neinvazive, sunt cercetări moderne, prospecțiuni geofizice asupra acestor așezări cucuteniene, de asemenea  facem fotografii aeriene, cu drona, și modelări digitale ale terenului. Drona, care este proprietatea colegilor din Germania, dar care pe teritoriul României, conform legii, poate fi administrată doar de o entitate romînească, în speță, de către Complexul Muzeal Județean Neamț, este prima dronă înregistrată oficial  în Romînia de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, exclusiv pentru cercetare științifică, nu doar pentru cercetare arheologică. Aceste investigații, mai ales prospecțiunile geoficice, care se fac cu un magnetometru, scanează terenul și au pentru patrimoniul cultural aceeași importanță pe care o au examenele imagistice în medicină. Noi vom ști exact unde anume se află situl, care-i este forma, care-i sunt dimensiunile, care este stadiul actual de conservare a vestigiilor, ce tipuri de complexe sunt acolo, cum s-au organizat comunitățile umane respective, de exemplu cum au distribuit locuințele în cadrul așezării, dacă există sau nu sisteme de fortificație.

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

Este un muzeul unic și nu doar că găzduiește cea mai importantă colecție de artă cucuteniană din lume, dar găzduiește și cea mai important colecție de artă preistorică din Răsăritul Europei. Muzeul se poate găsi foarte ușor, este în central istoric al municipiului, la Curtea Domnească, lângă Primărie, lângă Turnul lui Ștefan, lângă Muzeul de Etnografie, lângă Muzeul de Artă, lângă Biserica Domnească, lângă celelalte Pivnițe ale caselor domnești, care acum alcătuiesc  Muzeul Curtea Domească”, a mai precizat Constantin Preoteasa.

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni a fost inaugurat pe data de 24 iunie 2005, de Ziua municipiului Piatra-Neamţ, în preajma aniversării a 120 de ani de la descoperirea staţiunii eponime a culturii Cucuteni şi a 70 de ani de la înfiinţarea Muzeului de Istorie şi Arheologie.

Jurnal de Neamț

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here