Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Fenomen astronomic spectaculos la noapte. Avem Eclipsă parțială de Lună!

La exact 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, în data de 16 iulie 1969, Luna va oferi marţi (16 iulie), spectacolul unei eclipse parţiale de Lună.

În noaptea de 16 spre 17 iulie 2019 se va produce o eclipsă parțială de Lună, vizibilă în totalitate în țara noastră, dacă cerul este senin sau printre nori. Maximul se produce la ora 00:31 (17 iulie), când mai mult de jumătate din discul Lunii se va afla în umbra Pământului.

 

Potrivit Observatorului Astronomic ,,Amiral Vasile Urseanu”, eclipsa va începe la ora 21:44 când Luna se află aproape de orizontul de sud-est. Schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puțin strălucitoare.

 

Sursă foto: Observatorul Astronomic Amiral ,,Vasile Urseanu”

Momentul de maxim se produce la ora 00:21.

 

,,Dacă veți privi Luna la acea oră, veți vedea cum partea de sus a discului este mai roșie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră și are o strălucire mai mare”, potrivit celor de la Observatorul Astronomic.

 

Luna va ieși din umbră la ora 2:00, iar la ora 3:18, eclipsa se va termina. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între ora 23:00 și 2:00.

 

Observatorul Astronomic va fi deschis pe perioada desfășurării eclipsei. Următoarele două eclipse de Lună vizibile din România se vor produce în ianuarie 2020 şi respectiv în iunie 2020, ambele fiind prin penumbră. După o pauză de mai bine de un an, în mai 2022 vom putea observa de pe teritoriul ţării noastre o eclipsă totală de Lună.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here