George Lazăr, avocat în cadrul Baroului Neamț și fost prefect al județului, a fost astăzi învitat în studioul Jurnal FM.

Pe parcursul matinalului „Dimineața între prieteni”, alături de Ciprian Solomon și Dan Apetrei, avocatul George Lazăr a împărtășit câteva dintre cele mai importante momente din carieră, despre cum partea de administrație publică se împletește cu partea de juridic.

S-a discutat despre cum se împarte puterea în stat, care sunt factorii de decizie la nivel național, cine adoptă legi și cine ste în măsură să le pună în aplicare: „În România sunt mai multe instituții, dacă vreți doar o instituție legislativă care legiferează în țară și care dă cele mai importante legi pentru noi pentru România este Parlamentul României, compus din două camere, avem de tip de parlament bicameral,  Senat și Camera Deputaților, fiecare dintre cele două foruri decizionale ale Parlamentului, Senatul sau Camera adoptă legi, așa cum sunt ele îndreptățite. (…) Parlamentul, Senatul sau Camera adoptă legi așa cum sunt ele îndreptățite. Legislativ e Parlamentul, pentru că, atât sistemul sanitar, sistemul de mare infrastructură,  absolut tot ce se întâmplă în viața noastră de zi cu zi, la un nivel mai înalt sau mai mic, este hotărât de clasa politică reprezentată în Parlament. Ulterior, sigur, un rol determinant îl are și Guvernul României, pentru că el este executivul, executiv care, practic, gestionează bugetul țării, gestionează banii care ajung de la contribuabili. Și acolo, se întâmplă de multe ori, ca o parte de parte de investiții, lucruri importante pentru dezvoltarea comunităților sau a țării, să meargă înainte sau să se blocheze, pentru că alocările bugetare se fac exclusiv de către zona executivă, de către Guvern. Stăm de mulți, mulți, mulți, ani de zile și nu reușim să avem mare infrastructură în România, să avem o rețea de autostrăzi, o rețea de căi ferate care să ne permită dezvoltare și schimbarea foarte frecventă a miniștrilor de resort, a prim-miniștrilor duce la o zonă de instabilitate decizională ceea ce ne afectează până la urmă pe toți în țară. Sigur, e puterea judecătorească în România care ar trebui, din punctul meu de vedere și, sigur, legea consfințește, dar de multe ori nu cred că se întâmplă, dar ar trebui să fie eminamente scoase din sfera actului politic, zona de justiție pentru că zona de justiție și cum este reprezentarea pe care toți cetățenii o știu, justiția este oarbă, este legată la ochi, așa se spune și este într-o balanță, o balanță a dreptății și o balanță a corectitudinii.

Conform Constituției României, varianta probată prin referendumul naţional din 18-19 octombrie 2003 şi în vigoare de la data de 29 octombrie 2003,  Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării, fiind alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat; iar Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.

Jurnal de Neamț

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here