Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

În cadrul emisiunii „Radio-programul amiezii” de la Jurnal FM a fost prezent  Iulian Jugan, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Neamț.

Invitatul a făcut o trecere în revistă a principalelor activități derulate de instituția pe care o coordonează.

Agenția pentru Protecția Mediului deține trei stații de monitorizare a aerului în județul Neamț, în Roman, Piatra Neamț și Tașca, iar directorul Iulian Jugan, a dorit să menționeze: „Pe parcursul anului trecut pentru că am făcut statistica, am înregistrat și depășiri ale valorilor de pe calitatea aerului la Piatra Neamț, șase astfel de depășiri în lunile ianuarie, martie și decembrie; la Roman tot 6 depășiri, iar la Tașca am avut un număr de 18 depășiri. Vreau să vă spun că Legea 104/2011 referitoare la calitatea aerului permite un număr de 35 de depășiri pe fiecare stație și  vă spun că principalul motiv care a cauzat aceste depășiri a reprezentat încălzirea pe bază de lemne a gospodăriilor individuale sau aprinderea focurilor. Mă refer la vegetația care se arde de regulă toamna când se face curățenie pe câmpurile agricole, iar concluzia este că avem o calitate a aerului și într-adevăr ne putem mândri cu asta chiar spuneam și colegilor din agenție pentru detecția mediului că am putea folosi ca un argument pentru promovarea județului.

 

Referitor la deșeurile de pe Valea Muntelui, domnul Jugan a precizat că se fac controale tematice împreună cu alte instituții abilitate ale statului: „Facem controale tematice s-au făcut și anul trecut la toate localitățile riverane cursurilor de apă. E clar că de undeva din zona localităților riverane apar aceste deșeuri care în orice caz n-ar trebui să le regăsim pe cursurile de apă. De fiecare dată nimeni nu își asumă responsabilitatea. Cu puțină educație, cu puțină implicare, inclusiv din partea autorităților locale, să-i determine și pe cei din mediul rural să nu mai arunce acele deșeuri pe malul apei pentru că atunci cum va crește debitul. E clar că vor ajunge tot în Lacul Izvorul Muntelui.”

Într-adevăr, chiar în cursul săptămânii trecute, am avut trei comisii de constatare a pagubelor produse de animalele sălbatice cu preponderență în zona montană, vorbim de Grințieș, Borca și Ceahlău, unde animale din gospodărie au fost atacate de urși. Practic, constatăm împreună cu cei de la Garda Forestieră, un medic veterinar constatăm pagubele și proprietarul acestor animale ucise va fi despăgubit. Cauzele sunt uneori și obiective și subiective.  Dacă e să ne referim la efectivele de animale sălbatice, mai ales cele din speciile protejate, vorbim de urs , de lup, de râs, de pisică sălbatică. Noi facem anual prin intermediul administratorilor fondurilor de vânătoare o activitate de monitorizare. Vă dau doar un exemplu, raportat la suprafața de pădure pe care o avem, noi ar trebui să avem pe teritoriul județului Neamț undeva la 175 de urși, conform estimărilor din activitățile de monitorizare cifra ajunge undeva la 443. Deci sunt destul de mulți, aici apar și evenimentele nedorite”, a relatat Iulian Jugan, directorul executiv al Agenție de Protecție a Mediului Neamț.

Jurnal de Neamț

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here