Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Povestea copacului care produce 40 de tipuri de fructe diferite

Povestea copacului din New York City care produce anual 40 de tipuri de fructe este cât se poate de reală. În spatele acestei ,,minuni” se află artistul american Sam Van Aken de la Universitatea Syracuse care a creat un pom parcă desprins din basme. Un astfel de arbore costă 30.000 de dolari.

Născut și crescut la o fermă, Van Aken a cumpărat cu mai mulți ani în urmă o livadă care era în pericol să fie defrișată.

 

A reușit să salveze multe soiuri rare de fructe și a început să facă mai multe experimente de altoire si hibridizare a pomilor fructiferi. Totul pentru a-și vedea visul împlinit: pomul cu 40 de fructe diferite. A făcut asta altoind ramuri luate de la mai mulți pomi fructiferi diferiți. Crenguțele s-au prins și au crescut devenind parte a pomului, producând apoi diferite feluri de fructe, asemenea unui mozaic multicolor.

 

Arborele lui Victor Aken de 40 de fructe, o invenție care este exact ceea ce pare, este capabilă să producă 40 de varietăți diferite de fructe-prune, piersici, caise, nectarine, cireșe și altele. 

 

Sculptorul și profesorul de artă de 42 de ani de la Universitatea Syracuse a creat primul său pom de fructe în 2008, prin altoirea ramurilor de la arbori diferiți. El intenționa să producă o piesă de artă naturală care să se metamorfozeze.

Astăzi, există 18 dintre acești copaci minunați în toată țara, iar în primăvara anului 2007 au fost plantați încă trei în Illinois, Michigan și California. Șapte sunt situate în New York – inclusiv primul copac de 40 de fructe care este încă în campusul din Syracuse – și încă șase sunt într-o grotă mică din Portland, Maine.

,,Copacii de 40 de fructe au fost o cale pentru mine să prăbușesc o livadă întreagă într-un singur copac pentru a păstra soiurile și diversitatea“, spune Van Aken.

Mai multe informații despre copacul care produce 40 de tipuri de fructe diferite, găsiți aici.

 

Jurnal de Neamț

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here