Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Weekend încărcat pentru pompierii din Neamț

Din nefericire, incendiile cauzate de la coşurile de fum şi de la mijloacele de încălzire folosite necorespunzător s-au manifestat în mod frecvent. Pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, pompierii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț au fost destul de solicitați. Aceștia au fost solicitați să intervină la 8 incendii, anunțate prin intermediul numărului unic de urgență ,,112”.

Astfel, majoritatea intervențiilor au fost reprezentate de incendii izbucnite de la coșurile cu fum ale unor locuințe din județul Neamț. Aceste intervenții au fost semnalate în municipiul Roman, Timișești, Români, Păstrăveni, Rediu, Petricani și Agapia.

La toate aceste misiuni de stingere, pompierii din cadrul ISU Neamț au intervenit cu echipaje și autospeciale de lucru. Nu au fost anunțate victime.

 

Pompierii avertizează că burlanele şi coşurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului.

 

Împrejurările determinante ale unor astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori etc.), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.

Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, ISU Neamț recomandă cetăţenilor să acorde atenţie respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor, după cum urmează:

Pentru coşuri de fum şi sobe:

 

  • Asiguraţi verificarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;

 

  • Curăţaţi periodic coşurile de fum, întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă în interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde si provoca incendii, fie prin efect termic, fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse în contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei;

 

  • Pe pardoseală, în fata usii (portitei) de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tablă metalică (cu dimensiunile 50 cm x 70 cm), astfel încat jarul cazut accidental din sobă să nu intre în contact cu materialele combustibile, si astfel să provoace un incendiu;

 

  • In sobă nu se vor introduce lemne mai lungi decat focarul, iar portita de acces nu se va lasa deschisă;

 

  •  Nu utilizaţi lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile.

 

 

Jurnal de Neamț

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here