Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Dublu eveniment la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu-Neamț

Luni, 25 februarie, începând cu ora 13.00, la Muzeul de Istorie și Etnografie, Târgu-Neamț din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț, va avea loc un dublu eveniment. Este vorba despre manifestarea ,,Interferențe istorice. De la vechile civilizații preistorice la constituirea statului național” și două lansări de volume cu tematică istorică. 

Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu-Neamț

 

Evenimentul este adresat publicului larg și va consta într-o serie de prelegeri susținute de specialiști din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț, dar și de la Muzeul Brăilei ,,Carol I” și de la Muzeul din Târgu-Neamț.

 

Astfel, vor susține prelegeri dr. Costin Croitoru de la Muzeul Brăilei Carol I, dr. Mihaela- Cristina Verzea de la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț și dr. Vasile Diaconu, cercetător științific din cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie, Târgu- Neamț.

În cadrul evenimentului vor fi lansate și două volume cu tematică istorică, apărute la Brăila și Piatra Neamț, în anul 2018.

Prima lucrare, intitulată ,,Despre începuturile cercetărilor arheologice la Dunărea de jos. (I). Contribuțiile lui Mircea Petrescu-Dîmbovița”, este editată de Costin Croitoru și Cristina Bodlev, iar cel de-al doilea volum – ,,Primul Război Mondial în colecțiile Complexului Muzeal Județean Neamț” a apărut sub coordonarea doamnei Cristina Mihaela Verzea.

 

Ce își propune evenimentul?

 

,,Evenimentul își propune să ofere publicului o serie de prelegeri cu teme variate, accesibile, legate de percepția omului asupra omului la vechile civilizații, despre cuvinte și expresii turcești în limba română, dar și despre regalitatea României. Pentru că instituția noastră are o tradiție în cercetarea arheologică, am considerat potrivit să lansăm și la Târgu-Neamț volumul editat de colegii noștri de la Brăila despre activitatea arheologică a lui Mircea Petrescu-Dîmbovița, care a coordonat săpături inclusiv pe teritoriul județului Neamț.

De asemenea, în cadrul activităților dedicate Centenarului, Complexul Muzeal Județean Neamț a considerat necesar să își valorifice publicistic patrimoniul istoric legat de Primul Război Mondial și de Unire ” a declarat dr. Vasile Diaconu din cadrul Muzeului din Târgu-Neamț.

 

De asemenea, în cadrul manifestării, va fi prezentată publicului o piesă de patrimoniu deosebită, respectiv un album intitulat ,,Cartea de aur – 70 de ani de la întemeierea dinastiei române 1866-1936”, tipărit în anul 1937.

 

Respectivul album, care provine din donația profesorului Vasile Vrânceanu, va fi prezentat de către muzeograful Roxana Diaconu.

 

Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu-Neamț

 

Oficial muzeul a luat ființă în 1957, funcționând într-o clădire de lângă parcul orașului.

 

Acesta a avut la bază exponate ce proveneau din obiectele descoperite în urma cercetărilor arheologice desfășurate la Cetatea Neamțului de către profesorii Ilie Milea și Dumitru Constatinescu, începând cu anul 1939. Mult timp Muzeul din Tîrgu-Neamț a fost considerat Muzeu al Cetății.

Pentru o incursiune în lumea meșteșugurilor tradiționale din zona Neamțului, „Muzeul de Istorie și Etnografie” reprezintă un punct central. Actuala expoziţie permanentă a fost deschisă în anul 2012 şi aduce în prim-plan atât aspecte de ordin istoric şi arheologic, dar şi un bogat patrimoniu etnografic specific zonei submontane a Neamţului.

 

 

Elena-Manuela Ursache

Jurnal de Neamț

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here